Björk: Inget kan få mig att rucka på tipset

Foto: AFP
Tom Brady
SPORTBLADET

Stormvarning är utfärdad i NFL.

Förutom att Irma redan kullkastat premiärschemat, så blåser det även snålt kring Dallas Cowboys stjärna Ezeikel Elliott.

Men för Tom Brady och mästarna New England Patriots är det bara medvind.

Foto: TT
Ezekiel Elliott

Så var vi där igen. En NFL-profil har fått rubriker av helt fel anledningar.

Dallas Cowboys Ezeikel Elliott är anklagad för att vid upprepade tillfällen ha misshandlat sin flickvän. NFL gjorde det enda rätta och satte ned foten. Sex matchers avstängning var i lägsta laget, men det var ändå en tydlig markering från organisationen som tidigare varit för beskyddande och förlåtande i dessa fall.

Cowboys överklagade domen, men förlorade. Dock förhalades processen och starten för avstängningen flyttades fram, vilket nu ger Elliott chansen att spela tungviktspremiären mot New York Giants.

De kan fälla storfavoriten

Förutom att skandalen svärtat ned Dallas Cowboys varumärke, så har det även skadat lagets chanser sportsligt. Med Elliott i lagen hade jag inte tvekat att utnämna dem till en av de främsta utmanarna till regerande mästarna New England Patriots. Elliotts samarbete med quarterback-sensationen Dak Prescott var en av fjolårets succéstorys.

Nu tillskriver jag i stället fjolårsfinalisten Falcons störst chanser att välta storfavoriten. De har lyckats behålla sitt starka offense  och samtidigt förstärkt sitt defense med 157 kilo Dontari Poe från Kansas City Chiefs.

Steelers fick skrämselhicka

Största frågetecknet finns emellertid i ledarstaben där offensiva koordinatorn Kyle Shanahan lämnat för att bli head coach hos San Fransisco 49ers. Han har ersatts med Steve Sarkisian, som kommer direkt från collegefotboll. En ny koordinator vill alltid sätta sin prägel på laget, och det återstår att se hur han synkar med quarterbackstjärna Matt ”Ice” Ryan.

Pittsburgh Steelers fick skrämselhicka när deras QB Ben Roethlisberger började snacka om pension. Men man lyckades övertyga honom att fortsätta, och ärligt talat tror jag det bara var ett sätt för att få lite uppskattning från ”Big Bens” sida. Han är något av en ”drama queen” på det viset. Och sedan även running backen Le’Veon Bell förlängt sitt kontrakt efter en träningsstrejk, är nu de tre B-na samlade – Ben, Bell och wide recievern Antonio Brown.

Men det är lite av upp till bevis för stjärntrion nu. Det har blivit dags att leverera.

Inget kan få mig att rucka på tipset

Och det klart att jag skulle kunna sticka ut hakan och tippa Falcons, Steelers eller Seattle Seahawks som sett starkt ut på försäsongen. Men varför skulle jag det? Så länge Tom Brady, 40, är med i bilden finns ingen anledning att tippa något annat än New England Patriots.

Särskilt inte efter fjolårets episka comebackseger i Super Bowl.

Inte ens det faktum att man förlorat sin stjärnreceiver Julian Edelman efter en allvarlig knäskada, kan få mig att rucka på tipset. Och det är ett kvitto på vilken urstark organisation Patriots är, och vilket solitt lagbygge Bill Belichick har byggt när luckor efter nyckelpersoner omgående fylls på och igen.

Det blåser uppenbarligen inte på toppen.

FAKTA

Helgens sändningstider

Söndag 10 september:

18.30, TV3 Sport HD/Viaplay: Tennessee Titans–Oakland Raiders

22.25, TV3 Sport HD/Viaplay: Green Bay Packers–Seattle Seahawks

02.30, TV3 Sport HD/Viaplay: Dallas Cowboys–New York Giants (natten till måndag)

Måndag 11 september:

01.10, TV3 Sport HD/Viaplay: Minnesota Vikings–New Orleans Saints (natten till tisdag)

04.20, TV3 Sport HD/Viaplay: Denver Broncos–Los Angeles Chargers (natten till tisdag)

FAKTA

CJ Björks 5 Super Bowl-favoriter

1) New England Patriots

Den mest självklara favoriten på många år. Trots skada på Edelman är jag inte speciellt orolig. Patriots är redan krönta AFC-vinnare, innan de ens spelat en match.

2. Atlanta Falcons

Efter att ha ”vunnit” Super Bowl 51 i tre kvartar är detta gäng minst sagt revanschsugna. Med i princip samma explosiva anfall ska de nu bana vägen till ännu ett Super Bowl besök, dock utan förra offensiva koordinatorn Mike Shanahan, och nu med Steve Sarkisian värvad från universitetslaget Alabama. När det gäller springspel så gillar Sarkisian att använda ett blockeringsschema som kallas Man eller Power, Shanahan å andra sidan spelade Zoneschema. Här kan vi ha ett problem, om blockeringsteknik och schema för den offensiva linjen ändras enligt Sarkisians riktlinjer kan vi se ett haltande springspel från Falcons och Devonta Freeman.

3. Pittsburgh Steelers

Ben Roethlisberger är namnet på den spelare som måste hålla sig hel och frisk för att Steelers ska utmana Patriots. Trion som kallas för ”Three”B´s” (Ben, Bell, Brown) är fullständiga i och med att Le´Veon Bell skrev på sitt franchisekontrakt. Dessa tre herrar har det pratats varmt om i ett antal säsonger nu, men när ska de föra Steelers till en Super Bowl?

4. Green Bay Packers

Aaron Rodgers och Martellus Bennett kan bli en farlig kombination för motståndana, speciellt med Rodgers förmåga att förlänga spel och Bennets stora kroppshydda och förmåga att hitta luckor i försvaret. LB Ahmad Brooks  är en smart värvning från 49ers, han och Clay Matthews kommer att ha kul tillsammans i jakten på flest sacks. Dock ser det lite mer skakigt ut bland de defensiva backarna.

5. Seattle Seahawks

Försvarsmässigt har de bara blivit bättre, speciellt med DT Sheldon Richardsson från Jets och även CB Justin Coleman från Patriots. Russel Wilson har en trio av RBs i Eddie Lacy, Thomas Rawls och rookien Chris Carson (springer 40 yards på 4,58) som stöd. 

Lägg också till att Russell Wilson nu är hel, säsongen 2016 hade han både problem med ett knä samt en fotled vilket tydligt hindrade honom att spela den fotboll han är van vid.

Veckans match är helt klart Seahawks @ Packers, en tidig kraftmätning i NFC.

FAKTA

CJ Björks 5 MVP-favoriter

1. Tom Brady, New England Patriots

Tjatigt? Kanske, men däremot går det inte att ha honom på någon annan plats än första. Inte så här pass tidigt i alla fall.

2. Aaron Rodgers, Green Bay Packers

Trollkarlen uppe i norr, otrolig talang och fantastisk arm. Har helt klart alla chanser att bli MVP i år.

3. Russell Wilson, Seattle Seahawks

Bara för att nämna en till QB, för om Sehawks lyckas vinna NFC så blir han absolut MVP.

4. Le’Veon Bell, Pittsburgh Steelers

En spelare som spelar för ett nytt kontrakt är alltid farlig. Efter en så kallad ”camp hold out” så gick han med på att ta ett franchisekontrakt på ett år. Nu har han sitt livs kontrakt att spela för och att bli årets 2017 MVP hjälper…

5. Luke Kuechly, Carolina Panthers

Vad vore jag för gammal LB om jag inte hade med en LB på en MVP-lista?

En tacklingsmaskin som aldrig verkar bli trött. Om han hittar formen från 2015 finns det en chans att vi får en LB som årets MVP.