Osäkerheten kring Frida Karlsson inför premiären

Av: Erik Karlsson, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

RUKA. Det råder en osäkerhet kring Frida Karlsson inför helgens premiär.

Risken är att hennes ena höftböjarmuskel inte klarar två klassiska lopp i Rukas tuffa backar.

– Vi håller tummar att den ska hålla, säger tränaren Stefan Thomson.

Frida Karlsson, etta och tvåa i distansloppen i Bruksvallarna förra helgen, är ett av Sveriges främsta hopp i premiären i Ruka.

Men det finns en osäkerhet kring 21-åringen.

Efter lägret i Vålådalen för några veckor sedan fick hon problem med senan i ena höftböjarmuskeln. Det handlar om en överbelastningsskada och smärtan uppstår när hon pendlar benet rakt fram, som man gör i den klassiska diagonalåkningen.

I helgens minitour avgörs två lopp i klassisk stil. Den ena är i sprint och den avslutande backen i sprintbanan i Ruka är en riktigt ”springbacke”.

Den delen av banan kommer att tära på den smärtande höften.

– Diagonal och när det blir explosivt är den värsta grejen, sa Frida Karlsson efter söndagens seger i Bruksvallarna.

– Det blir en hög belastning på sprinten, konstaterar damtränaren Stefan Thomson.

”Vi skulle aldrig chansa”

Positivt är att Frida Karlsson inte fått något bakslag efter tävlingarna i Bruksvallarna och att hon återhämtade sig tämligen snabbt.

Kommer Frida att värdera just sprinten lite mindre eftersom det loppet är först och hon ska orka ytterligare två distanser i helgen?

– Det är svårt att säga att hon ska hålla igen. Vi bedömer att det ska hålla när hon väl står på startlinjen, säger Thomson.

Är det en chansning?

– Nej, det är inget som kan gå sönder. Vi skulle aldrig chansa. Hon har haft känningar ett tag men vi ska göra allt vi kan för att det ska hålla.

Landslaget har inget medicinskt team på plats i Finland, vilket blir en utmaning för Frida Karlsson som kan komma i ett läge där hon behöver behandling.

– Hon får ha kontakt med fysioterapeut på hemmaplan. Vi har en plan på hur vi ska hantera detta. Men visst så är det, det är två klassiska lopp och vi måste vara observanta på vad hon får för symtom, säger landslagets läkare Per ”Pliggen” Andersson.

Ytterligare en utmaning sett till minitouren i sin helhet är att Frida Karlsson inte kört sprintlopp på länge.

– Therese (Johaug) gjorde några fina sprintlopp i fjol, jag har inte testat mig i sprint och tror att jag hade ett (enda) sprintresultat förra året. Jag har inte åkt mycket sprint, men jag gillar tävlingsformen. Jag tycker att banan i Ruka borde passa mig bra, sa Frida Karlsson i Bruksvallarna.

Publicerad:

LÄS VIDARE