Sverige klart för kvartsfinal i basket-EM – skrällvann mot Italien

Sverige är klart för kvartsfinal i basket-EM.

Svenskorna stod för en dunderskräll och körde till slut över Italien med 64–46.

– Fantastiskt! Jag är otroligt stolt över tjejerna, säger Frida Eldebrink till Sportbladet.

Svenskorna, som tog sig vidare som grupptrea, stod för en stor skräll när stornationen Italien besegrades i åttondelsfinalen.

Ett effektivt Sverige tog kommandot direkt och i halvtid stod det 30–20. Efter paus fortsatte italienskorna att rada upp missade trepoängsförsök. Inför den fjärde och sista quartern ledde Sverige fortfarande med tio poäng.

– Vi sätter tonen från första minut och gör dem obekväma. De får inte spelet att flyta. Helt fantastiskt att taktiken som vi satt upp funkar i dag. Det känns nästan lite overkligt, säger Frida Eldebrink.

Storseger till slut

Svenskorna behöll kylan och kunde till slut bärga en klar seger med hela 18 poäng. Frida Eldebrink var poängbäst i Sverige med 22 poäng och berättar att de hade ett möte tidigare under dagen.

– Vi sa att vi hade mer att ge. Att alla bara skulle gå ut och våga, att spela med hjärta och självförtroende.

När märkte ni att de började bli frustrerade?

– Det kändes ganska tidigt att de fick lite panik. Det är egentligen den bästa känslan. Det är det man vill tvinga fram som underdog.

Passerade legendaren: ”Jaså?”

Enligt SVT har Frida Eldebrink nu passerat legendaren Kicki Johansson som den poängbästa svenskan i EM någonsin.

– Jaha? Haha! Jag vet inte, kanske just i EM. Hon har spelat tre och jag har ju spelat fyra nu. Så det är kul att jag kan slå henne i något i alla fall, säger Frida med ett skratt och tillägger:

– Hon har varit outstanding och är helt oslagbar i alla andra statistikkategorier med landslaget.

Vid sidan om Frida Eldebrink utmärkte sig 17-åriga Emma Johansson, som imponerade i sin första start i mästerskapet.

– Hon är superduktig och jag är otroligt stolt över henne. Kul att hon vågar spela med ett sådant självförtroende. Alla känner sig trygga, vi har hittat harmonin i laget, säger Frida.

Nu väntar Belarus, som Sverige förlorade med 54–78 mot i gruppspelet, i kvartsfinal på onsdag.

– Vi får göra lite förändringar i spelet. Men förhoppningsvis kan vi bygga vidare på det här och fortsätta spela anfall som vi gjorde nu.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.