Vintersport

De ska leda Nents vintersportsatsning

Av: 

Fredrik Andersson

SPORTBLADET

Johanna Ojala och Peter Jihde.

Så heter duon som ska leda Nents nya vintersportsatsning.

– Jag känner mig färdig med expertrollen, säger Ojala.

Sportbladet kunde i går, torsdag, avslöja att Johanna Ojala lämnar SVT för Nents nya vintersportsatsning. Under fredagen presenterade Nent vilka som ska leda vintersportsatsningen – och mycket riktigt var det Ojala som stod i studion, tillsammans med Peter Jihde.

Ojala har jobbat som expert för SVT sedan 2013, men nu väntar alltså Nent.

– Jag är en person som är nyfiken av mig, när jag stod i ett vägskäl och fick det här erbjudandet kunde jag inte tacka nej, säger Ojala i Viaplays sändning.

På den efterföljande presskonferensen utvecklade Ojala tankarna kring sitt nya uppdrag – och om att lämna SVT.

– Jag vill fortsätta jobba med skidor, men mer redaktionellt och kanske vara med och påverka mer. Det är mer expertrollen jag känner mig färdig med, det är check i boxen på den. Jag stod vid ett vägskäl, mitt avtal med SVT gick ut – och jag har funderat på många olika vägar att gå, vägar som absolut inte handlar om tv heller, jag har många strängar på lyran. Men när det här dök upp kände jag att jag var nyfiken på det.

”Trollbinder nationen”

Ojala fortsätter:

– Men just att försöka förklara ännu mer bakom, vad som ligger bakom en prestation och bygga berättelserna om vad elitidrott handlar om.

Är det jobbigt att lämna SVT?

– Personer och relationer värnar jag om. Människorna bär jag nära hjärtat, det har varit tufft. Men expertrollen, det har jag funderat över några års tid: ”ska jag vara kvar i den här rollen?”. Jag kände att jag, oavsett erbjudanden från höger och vänster, var klar med den delen. Men personliga relationer värnar jag om. Det är klart att det har varit tufft.

Peter Jihde, som varit borta från sporten den senaste tiden, är nu alltså tillbaka.

– Att få jobba med det här, som trollbinder vår nation, är fantastiskt och något jag är väldigt glad över, säger han och fortsätter:

– Sport har en sådan drivkraft, det är här och nu, det är Linn Svahns tårar och Jonna Sundlings glädje. Kontrasterna finns i sporten och det sker på en hundradel. Jag älskar att ställa frågan: ”hur känns det?” – och är det något som känns så är det verkligen sport.

Jihde fortsätter:

– Jag kommer jobba med min nyfikenhet jag haft i hela mitt liv och jag kommer jobba med glädjen till sport som kom i samband med modersmjölken.

”Ett nytt avstamp börjar nu”

Frida Hansdotter och Johan Olsson kommer, bland annat, att vara experter i alpint respektive längd.

– Med femton års erfarenhet av världscup och en hel del år i världstoppen ska det bli en utmaning för mig själv, att kunna förmedla det till svenska folket. Jag är supertaggad, säger Hansdotter.

Olsson:

– Det känns otroligt spännande och väldigt kul att över lång tid förklara sporten. Min stora uppgift är att förmedla teknik, taktik och detaljerna, hur höghöjden i Davos känns jämfört med fullt lufttryck i Falun. Det ska bli otroligt kul, säger han.

Vintersport-sändningarna kommer att sändas i Viaplay och TV6 – och ytterligare programledare och experter kommer presenteras framöver.

– Det är ett nytt avstamp som börjar nu, säger Nents vd Anders Jensen.

På frågan om hur det ska bli att axla SVT, som under den här vintern hade succé med tittarsiffror, svarar Jensen:

– Vi har en otroligt stor respekt för det som SVT har gjort, vi tar över de här rättigheterna med ödmjukhet, vi vet av erfarenhet att den stora massan är intresserade och följer ofta med när rättigheterna flyttar. Däremot är det viktigt för oss att attrahera nya målgrupper. Det handlar om vilka program vi lyfter fram, snowboard och så vidare. Vi har en stor, ung publik inne på Viaplay varje dag.

– Som utgångspunkt kanske vi har ett lite bättre startläge än SVT, då vi som utgångsläge har en lite yngre publik.

SVT har haft rättigheterna till längdskidor och alpint i över 50 års tid, men från och med nästa säsong tar nu Nent över. SVT behåller dock rättigheterna till skidskyttet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

AVSLÖJAR: Ojala lämnar SVT – klar för Nent

ÄMNEN I ARTIKELN

Vintersport

Johanna Ojala

Peter Jihde

Viaplay