Alfelt: Svensson kommer få fler stormatcher

Foto: Bøe, Torstein / TT NYHETSBYRÅN

OSLO. Klara Svensson fick Cecilia Brækhus att knäa till med en hård höger i andra ronden.

Resten av kvällen var den norska superstjärnans. Världens bästa damboxare genom tiderna vann överlägset trots att Klara gjorde en riktigt bra match.

Brækhus klagade efter matchen på att hon var helt tom på kraft från fjärde ronden och framåt på grund av de problem hon haft med förkylningar och bantning. Bastubadandet på torsdagskvällen för att ta det sista kilot för att klara invägningen hade sugit musten ur henne sa hon.

Ändå nötte Brækhus ner Klara med tunga träffar som tröttade ut Svensson vars kraft i slagen tappade mer och mer ju längre matchen gick. Efter sjätte ronden var Klara tvungen att vinna på knock och hon träffade bra flera gånger men det var ingen KO-kraft i högerslagen som tog i Brækhus ansikte.

Kommer få fler stora matcher

Kraftmässigt var det klasskillnad, men så vägde Brækhus säkert också fem kilo mer än Klara i ringen. Norskans nya stil med sidan mot Klara, en lågt hängande vänster som skickades ut i pricksäkra jabbar handlade helt om att öppna för en knockouthöger, men Klara gick aldrig på den trots hennes ökande trötthet och fötter som blev allt tyngre.

Att förlora mot Cecilia Brækhus inför 10 000 åskådare i Oslo är ingen katastrof. Förmodligen gav Klara ändå Brækhus hennes tuffaste motstånd i karriären. Vissa förluster kan ibland till och med öka förlorarens renommé och när Klara Svensson väl fått smälta den här kvällen kommer hon att vara besviken men ändå lite nöjd med vad hon presterat.

Framtiden kommer att bjuda på fler stora matcher för henne. Kanske en ny match mot Mikaela Laurén även om Laurén och Sauerland förmodligen helst vill utmana Cecilia Brækhus ytterligare en gång. En revanschchans på Erica Anabella Farias, som är den enda Klara tidigare förlorat mot före kvällens förlust mot Brækhus är också möjlig.

Klara har visat att hon tillhör den absoluta världstoppen och hon visade både inför matchen mot Laurén och här i Norge att hon också är bra på förhandssnacket. Brækhus var klart irriterad och pratade efter matchen om att hon inför mötet upplevt sin mentalt värsta tid.

När Klara kommer att boxas igen vet ingen ännu. Hon kommer att få tid att bearbeta förlusten och ladda om. Boxningssporten är med den utsatthet som boxaren utstår såväl inför som under matcherna mentalt krävande på väldigt många sätt.

Tjänade knappt en halv miljon

Klara Svensson tjänade knappt en halv miljon kronor på matchen mot Brækhus. Mycket bra betalt för en damboxare men så var det också den största dammatchen som någon svenska varit uppe i någonsin.

En så stor match finns inte inom räckhåll förrän Klara vunnit ett antal stora matcher på en något lägre nivå de närmaste åren så att det kanske kan bli aktuellt med en ny fight mot Brækhus. Om norskan då fortfarande är kvar i branschen. Damtoppen i världen är inte bred och Brækhus har avverkat i stort sett alla tänkbara utmanare av klass i sina 30 raka segermatcher.

Vi fick en laddad kväll i Spektrum Oslo med ring announcern Michael Buffer som drog igång matchen med sitt patenterade ”Lets get ready to rumble”. För den insatsen fick amerikanen i gage ungefär halva summan som Klara Svensson fick slåss och riskera sin hälsa för. Boxningsvärlden är lika orättvis som resten av världen, men när kvällen blivit till natt vandrade vi ändå hem ganska nöjda med det vi fått uppleva.

Visst hade en sensation av Klara Svensson varit helt underbar men när det blev som det var väntat att bli är det Klaras tappra försök jag kommer att minnas. Hon visade att hon inte var där för att bara vara en utmanare i mängden. Hon var i Oslo för att vinna.

Och hade den där högern i tinningen på Brækhus i andra ronden varit bara lite hårdare så …

avStefan Alfelt