Nya Zeeland kopplade grepp i America's Cup

avTT

Foto: Ricardo Pinto/AP/TT
I finalen i America's Cup leder nyzeeländska Team Emirates mot amerikanska Team Oracle med 1–0.

Nya Zeelands Team Emirates har tagit ledningen med 1–0 i finalen av den 35:e upplagan av America's Cup på Bermudas.

Bra starter och slarv av amerikanska Team Oracle låg bakom den fina starten.

USA:s skeppare Jimmy Spithill ska föra USA till tredje raka segern. Men han missbedömde helt starten i den första seglingen och passerade startlinjen för tidigt. Den nyzeeländska båten fick två längders försprång, något man aldrig lyckades ta igen trots en ordentlig miss av Nya Zeeland i slutet. Därmed hade Nya Zeeland kvitterat den minuspoäng som man hade efter att USA vunnit kvalregattan.

– Det är väldigt skönt för oss som grupp att vinna så klart efter så många misstag ute på banan, sade 26-årige skepparen Peter Burling efter första finalracet.

I den andra seglingen tog Nya Zeeland starten och byggde upp en ledning som sen tillät ett par misstag utan att den amerikanska katamaranen kunde komma ikapp.

Burling och hans mannar ska försöka radera ut minnet av senaste finalen 2013 då Nya Zeeland ledde med 8–1 mot USA men förlorade med 8–9.

Först till sju segrar är det som gäller den här gången, med två race på söndagen. Sen blir det ett uppehåll på fem dagar innan finalseglingarna kör igång igen nästa helg.

ARTIKELN HANDLAR OM

Segling

USA