Big Ben får konkurrens av Big Daniel

Foto: Mats Wennerholm
SPORTBLADET

LONDON. En svensk diskusjätte har landat i London och Big Ben har fått konkurrens av Big Daniel.

– Ja, det är första gången jag är här. Någonsin. Det känns stort och jag hoppas det blir ännu större under VM, säger världsettan Daniel Ståhl.

Det är väl inte många svenskar som aldrig varit i London, som är ett av de populäraste resmålen för en svensk.

Nu är Daniel Ståhl här för första gången för att kasta diskus på VM-stadion i Queen Elisabeth Park. Och den 2 augusti åker han hit för andra gången - då som favorit till VM-guldet.

– Kompisarna brukar åka hit ganska ofta för att titta på fotboll. Men jag har aldrig hängt med. Jag gillar inte fotboll. Hockey är min sport, säger Daniel.

Märks i mängden

Daniel Ståhl drar blickarna till sig när vi vandrar ner mot Tower Bridge och det är inte underligt. Två meter och nästan 150 kilo diskuskastare väcker uppmärksamhet var han än visar upp sig.

Han tittar upp mot de två väldiga tornen och säger:

– Ja, det är inte som klassiska Västerbron i Stockholm direkt.

Nej, trots att Tower Bridge är en relativt ung skapelse, byggd i slutet på 1800-talet, är det en av världens mest kända broar och ett av Londons mest besökta landmärken.

– Jag skulle gärna vilja se Big Ben också, men det får vänta till VM, säger Daniel.

Vad betyder det att få kasta på Olympiastadion bara några veckor före VM?

– Det är bra att få känna på ringen och stå där inför publiken på läktarna. Set ska bli skoj. Det vore kul att få vinna tävlingen också. Jag leder ju Diamond Race och vinner jag här är jag redan klar för finalen.

Dina 71.29 från Sollentunas GP är världens i särklass längsta kast i år och du är guldafavorit i VM. Hur känns det?

– Det är är bara kul. Målet var att slänga svenskt rekord den här säsongen och det har jag redan lyckats med. Nu är nästa mål att ta medalj på VM.

”Bara” medalj? Inte guld?

– Nej, jag håller kvar vid målet att ta medalj. Sedan vore det en bonus om det blev guld. Men det gäller att ta sig till final också och du har bara tre kast på dig i kvalet. Och det är stenhårt i toppen. Det har nog aldrig varit högre klass.

Världsklass rakt igenom

Men ingen har varit säkrare än Daniel Ståhl i de tre första kasten den här säsongen. En medveten satsning av isländske tränaren Vésteinn Hafsteinsson.

– Ja, jag har väl varit 75-procentig i de tre första kasten sett över alla tävlingar den här säsongen. Det är bra, säger Såhl.

Ja, det är mer än bra. Det är världsklass.

ARTIKELN HANDLAR OM