Wislanders kritik mot danska taktiken

Vill se en regeländring: ”Det är förkastligt”

Publicerad 2021-08-01

TOKYO. De danska handbollsherrarna spelar ofta ett långsamt 7-mot-6-spel.

Magnus Wislander tycker att det är ”förkastligt” och vill se en regeländring.

– Jag hoppas att man sätter en tidsgräns så att man bara får spela 7-mot-6 i max fem minuter, säger Radiosportens expert.

I dag ställs Sverige mot Danmark i den sista gruppspelsmatchen.

De danska OS-mästarna, och dubbla världsmästarna, är bäst i världen på att spela ett långsamt 7-mot-6-spel.

7-mot-6-spelet tillkom inför OS 2016 efter en regeländring som innebär att man får ta ut målvakten och sätta in en extra utespelare. Tidigare hade lagen varit begränsade med att sätta en väst på den spelare som ska byta med målvakten.

I OS har vi sett danske förbundskaptenen Nikolaj Jacobsen spela detta långsamma 7-mot-6-spel, där superstjärnan Mikkel Hansen har en nyckelroll som den som gör det taktiska valet i varje anfall när han får bollen, mot svagare nationer som Bahrain.

”Inte roligt att se på”

Spelarlegendaren och Radiosportens expert Magnus Wislander menar att Jacobsen, hans förre klubbkamrat i tyska Kiel, gör det ”jättesmart”.

– Danmark använder det på ett väldigt bra sätt i förhållande till spelarna de har. De gör det för att spara spelarna mot lag de vet att de kommer att slå ändå. De kan gå och spela handboll, säger Magnus Wislander.

Men han tycker inte om det.

– Jag tycker att det är helt förkastligt. Jag har aldrig gillat 7-mot-6 och kommer aldrig att gilla det. Jag tycker att man inskränker på spelarkvalitet. Det är inte roligt att se på och det är inte sättet jag gillar att spela handboll på. Misslyckas man så är det kast över hela plan mot mål. Det är väl inte sånt man vill se på? Man tappar också utvisningsspelet. Det kostar inte så mycket att dra på sig en utvisning. Jag ser inte det som en utveckling av handbollen.

Vill införa tidsgräns

Portugal spelar också mycket 7-mot-6 men där är Wislander lite mer förlåtande.

– Portugal använder det som taktiskt koncept i matcherna, inte för att spara spelare utan för att få fördel mot bättre motståndare.

Nu vill Wislander se en regelförändring.

– Jag hoppas att man sätter en tidsgräns så att man bara får spela 7-mot-6 i till exempel max fem minuter per match, säger han.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll