Thobias Montler missade gyllene medaljläge

TOKYO. Thobias Montler fick sitt livs chans att bli OS-medaljör i en högdramatisk längdtävling.

Men ett övertramp med 1,4 centimeter stod mellan honom och en OS-medalj som till och med kunde varit av guld.

– Det är en fruktansvärd känsla, säger han.

Inför OS trodde Thobias Montler att medaljerna skulle delas ut för hopp runt 8,40 till 8,50.

Men finalen blev en nervig historia för samtliga inblandade. Världsmästaren Tajay Gayles skada från kvalet sänkte honom, JuVaughn Harrison var trögstartad efter höjdhoppsfinalen igår och flera andra underpresterade.

Plötsligt var medaljerna billiga.

Med två omgångar kvar var Montlers 8,08 från öppningsomgången fjärde bäst och bara tre centimeter bakom greken Tentoglous brons och tretton centimeter från silverplatsen där Maykel Masso dessutom brottades med skadekänning.

Superdrama i slutomgången

JuVaughn Harrison ökade till 8,15 för bronset i femte där Montler själv stod för ett långt, men klart, övertrampshopp.

Inför slutomgången krävdes en ökning med sju centimeter för medalj, en längd Montler hoppat fyra gånger det här året. Och han fick på ett jättehopp som var i trakterna av guldlängden 8,41 – men svensken trampade över med blott 1,4 centimeters marginal, vilket innebar att han slutade sjua i finalen.

När han insåg det sjönk han ihop på innerplan.

”Gick bara om och om i huvudet”

– Det är en tung känsla, det känns supertråkigt. Först är det extrem glädje då jag tror att det är godkänt, sedan när jag ser den röda flaggan är det extrem besvikelse, säger Montler och fortsätter:

– Det är en medalj som rinner mig ur händerna. Det är helt klart ett av de bästa hoppen jag gjort. Garanterat ett personligt rekord men det spelar ingen roll nu.

Thobias Montler när han ser den röda flaggan efter sista hoppet.
Thobias Montler när han ser den röda flaggan efter sista hoppet.

Efteråt satt svensken länge på innerplan och stirrade ut i tomma intet.

– OS är det största för oss friidrottare och det rinner mig ur händerna. En fruktansvärd känsla. Det gick bara om och om i huvudet där inne.

Kommer ta chansen igen

Michel Tornéus var i en liknande situation i London, han har sagt att det tog lång tid att komma vidare för honom. Hur ska du göra det?

– Jag får ta några dagar nu och smälta det här. Men motgångar har jag haft förut, som EM (mätkaos i Berlin). Förhoppningsvis kommer det fler chanser.

Tror du den här chansen kommer igen?

– Jag vet inte om det kommer räcka med de här längderna igen. Men chansen kommer komma. Oavsett om jag måste vara bättre, det spelar ingen roll, då ska jag vara där, säger 25-åringen.

I stället var det Miltiadis Tentoglou som lyfte sig i sista omgången. Greken träffade plankan perfekt och landade exakt på 8,41 och med bättre andrahopp räckte det till guld när en skadad Echavarria inte kunde svara.

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll Medaljligan OS 2021

Medaljligan i OS 2021 – så ligger Sverige till

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.