Jenå: ”Vi visar världen att vi är med”

TOKYO. Det svenska landslaget i dressyr är klara för lagfinal i OS.

Juliette Ramel höll för trycket när det skulle avgöras.

– Det betyder väldigt mycket för svensk dressyr att laget är i final, vi visar världen att vi är med och har två ryttare vidare individuellt också, säger förbundskapten Bo Jenå.

Det svenska lagets OS-ödet i dressyr låg i händerna på 34-åriga Juliette Ramel och hennes häst Buriel inför den avgörande kvaldagen. Under den första dagen tävlade Therese Nilshagen med Dante Weltino och kvalificerade sig till den individuella finalen och fick även med sig bra procent till lagtävlingen. Antonia Ramel och Brother de Jeu hade en lite tyngre dag efter ett hästen blivit skrämd av sin egen skugga.

– Jag får lita på syrran den här gången, sa Antonia Ramel efter sin runda.

Det var alltså upptill lillasyster Juliette Ramel att se till att ta det svenska laget till final (Grand Prix Special) och ekipaget levererade tillräkligt bra, trots några mindre missar, när de gällde som mest och landade på 73,369 procent.

– Klart att jag kände en extra press när jag var sist ut. Sen vill man verkligen vara på topp under dagarna här på OS. Det är sju minuter ute på banan några millimeter hit eller dit kan göra så stor skillnad. Det känns skit att vi hade missar i piaffen för han har normalt en väldigt bra piaff, säger Ramel.

”Hoppas att vi slår till i specialen”

Det är även Juliette Ramel som är innehavare av det svenska rekordet i Specialen på 79,915%, det noterades Ramel för tillsammans med hästen Buriel 2019 under en tävling i nederländska Geesteren.

– Jag vet inte specialen om det är mitt favoritprogram, det kan vara så att jag sätter lite mer fart när det är andra tävlingsdagen men jag tycker väldigt mycket om det. Rider vi alla i laget på topp så hoppas jag verkligen att det kommer gå bra, jag hoppas att vi slår till i Specialen, avslutar Ramel.

”Betyder väldigt mycket”

Sverige slutade på en sjätte plats (åtta nationer går vidare till final) på 6989.0 bästa nation efter kvalet blev Tyskland med 7911.5. Men det spelar mindre roll för till finalen nollställs samtliga. Förutom lagfinalen är alltså även två svenska ryttare, Therese Nilshagen och Juliette Ramel, vidare till den individuella finalen något som förbundskapten Bo Jenå är väldigt nöjd med.

– Det betyder väldigt mycket för svensk dressyr att laget är i final, vi visar världen att vi är med och har två ryttare vidare individuellt också. Det är långt ifrån alla länder som har det. Det ger ryttarna självförtroende, säger Jenå.

Lagfinalen avgörs på tisdag och individuella på onsdag.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.