Nya ordbråket om Jerringpriset

avMalin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Sylve Söderstrand och Jacob Hård.
Foto: SVT
Sylve Söderstrand och Jacob Hård.

Bråket om Jerringpristagaren Peder Fredricson fortsätter.

I SVT Opinion hamnade förre förbundskaptenen Sylve Söderstrand och SVT-profilen Jacob Hård i ett ordkrig.

– Jag tror att du underskattar folk, säger Söderstrand.

Foto: TT
Peder Fredricson.

Peder Fredricson fick på måndagen Jerringpriset efter sitt historiska OS-silver. Det skapade stor debatt i idrotts-Sverige. SVT-kommentator Jacob Hård var en av dem som tyckte att någon annan borde ha vunnit och att Jerringpriset nu borde göras om.

– Det har väl egentligen i flera år blivit ett slags popularitetspris mer än ett prestationspris. Det blev så väldigt tydligt i år och det kan det väl få vara, men då tycker jag att man ska kalla det för populäraste idrottsprestationen och inte den bästa, sa han till Sportbladet i tisdags.

I SVT Opinion fortsatte debatten och Hård utvecklade sitt resonemang.

– Någon av de tre stora vinnarna skulle ha vunnit. Henrik Stenson, Sarah Sjöström eller Jenny Rissveds. Min viktigaste poäng är inte vad jag tycker, grejen är att folket har inte röstat på bästa prestation för de vet inte ens att det är det priset handlar om, säger Hård.

”Har visat att ridsport inte är viktigt”

Han fick dock mothugg av hopplandslagets tidigare förbundskapten Sylve Söderstrand.

– Jag tror att du underskattar folk vad de vet och inte vet. Tvärtom tror jag mycket väl att man vet. För en gångs skull finns det ett pris där ni journalister inte har makten. Här finns det för en gångs skull ett pris där folket bestämmer, säger han och fortsätter:

– När ni väljer i er krönika till exempel att inte ta med Peder och nämna det här. Ni har visat väldigt tydligt att ni inte tycker att ridsport är viktigt.

Hård håller med om att ridsporten är underskattad och att alla sportredaktioner har en del att jobba på.

– Den kan inte jag stå här och försvara. Vi som alla andra redaktioner har säkert en resa att göra när det gäller bevakningen av ridsport.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM