Så avgörs SM i speedway 2020: Datum, nyheter och körschema

Smederna blev mästare 2019.
Smederna blev mästare 2019.

Nu startar jakten på årets SM-titel i speedway.

Utan publik, utan regerande mästare men med en stor längtan.

– Våra fans har hjärta, de är kunniga och längtar efter speedway. Det finns en törst efter idrott, säger ESS vice ordförande Mickael Holmstrand.

Smederna, som vunnit SM-titeln i speedway de tre senaste åren finns inte med när jakten på årets titel startar, eftersom Eskilstunaklubben inte har råd att köra utan publik. Istället blir det åtta lag som gör upp om årets SM-guld under en väldigt intensiv höst.

– Vi har skapat möjligheter för en sportsligt och ekonomiskt bra säsong. Givetvis är det annorlunda förutsättningar i år och både regler och laguppställningar behöver anpassas. Men det är supportrar, sponsorer och förare givetvis väl medvetna om utifrån hur samhället ser ut just nu. Samarbetsklimatet för att få till detta har varit väldigt gott från alla dessa parter, säger ESS vice ordförande och medieansvariga Mikael Holmstrand.

Grundserien avslutas med en derbyomgång och förhoppningen från Elit Speedway Sverige (ESS) är att den sista omgången ska gå att köra inför publik. Därefter väntar ett slutspel under tre veckor i månadsskiftet september och oktober.

– Vi hoppas att vi kan ha publik till dess. Det är därför vi har lagt en publikvänlig sista omgång med derbyn och därefter ett slutspel innan det blir allt för kallt, säger Holmstrand till Sportbladet.

Under augusti startar även VM-säsongen i speedway, åtta deltävlingar i Polen och Tjeckien mellan den 28 augusti och 3 oktober.

Så avgörs Bauhausligan i speedway 2020

Grundserie

Åtta lag deltar, i stället för nio som är brukligt. Serien avgörs som en enkelserie, plus en extra derbyomgång. Efter grundserien följer ett slutspel med kvartsfinal, semifinal och final.

Körschema

Sex förare per lag, där alla kör fyra heat samt nominering.

Heat 1–9: Förare 1 och 2, 3 och 4 samt fem och sex kör tre heat tillsammans under de nio första heaten.

Heat 10–12: Förarna kör med en ny parkompis.

Heat 13: Den femte och sjätte bästa föraren i respektive lag möts.

Heat 14: Den tredje och fjärde bästa föraren i respektive lag möts.

Heat 15: >Möts de två bästa förarna per lag.

Startspår

De tolv första heaten har givna spår, inför nomineringen välher hemmalaget om man vill starta på bana 1 och 3 eller 1 och 4 i heat 13 samt 15. Det ger motsatt startspår i heat 14. Om man ligger under med åtta poäng eller mer är toppning möjlig till och med heat 14.

Sjunde förare: För att erbjuda svenska förare så många körtillfällen som möjligt finns en fri sjunde förare. Det är valfritt, men ska vara en svensk junior med 0,500 i snitt. Den sjunde föraren har inga schemalagda heat, men kan när som helst ersätta vem som helst av de övriga sex förarna.

Så följer du Bauhausligan i Speedway 2020 på tv

På grund av COVID-19 är ingen publik är tillåten på arenan, däremot sänds matcherna på TV, på CMore, det går att köpa antingen matchbiljett eller teckna abonnemang. Huvudmatchen visas på Sportkanalen, övriga matcher digitalt på CMore Play.

Schema Grundserie

11 augusti 19.00:

Lejonen-Masarna

Vetlanda-Dackarna

Indianerna-Rospiggarna

Piraterna-Västervik

Torsdag 13 augusti 19.00:

Masarna-Indianerna

Västervik-Lejonen

Rospiggarna-Vetlanda

Dackarna-Piraterna

Tisdag 18 augusti 19.00:

Dackarna-Indianerna

Västervik-Vetlanda

Lejonen-Rospiggarna

Piraterna-Masarna

Torsdag 20 augusti 19.00:

Indianerna Lejonen

Masarna-Dackarna

Vetlanda-Piraterna

Rospiggarna-Västervik

25 augusti 19.00:

Indianerna-VÄstervik

Dackarna-Lejonen

Piraterna-Rospiggarna

1 september 19.00:

Västervik-Masarna

Rospiggarna-Dackarna

Vetlanda-Indianerna

Lejonen-Piraterna

8 september 19.00:

Lejonen-Vetlanda

Masarna-Rospiggarna

Piraterna.Indianerna

Dackarna-Västervik

15 september 19.00:

Västervik-Dackarna

Vetlanda-Lejonen

Rospiggarna-Masarna

Indianerna-Piraterna

Slutspel:

Så går det till:

Lag 1 i grundserien möter lag 8, lag 2 möter lag 7 och så vidare i en kvartsfinal. Det är hemma och bortamöte under tisdag och onsdag, med torsdag som reservdag. Vinnarna går vidare till semifinal.

Slutspelet startar med kvartsfinaler vecka 39. Därefter fortsätter det med semifinaler vecka 40 (hemma och bortamöte) och vinnarna går vidare till två finaler vecka 41.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN