Byter land: ”Stämplad som förrädare”

Ilja Tjernousov.
Ilja Tjernousov.

Hans landsmän på OS-pallen blev dopningsmisstänkta.

Och han blev anklagad för att ha angett dem.

Nu ska ryssen Ilja Tjernousov göra comeback i längdskidor – för ett annat landslag.

– Det är det här jag vill, säger han.

Vid OS i Sotji 2014 tog Ilja Tjernousov brons på femmilen. En medaljvalör som kunde uppgraderats till guld då såväl loppets vinnare Alexander Legkov som tvåa Maxim Vylegzjanin först fråntogs sina medaljer i en dopningshärva, men friades sedan av Cas, Idrottens skiljedomstol.

– Ilja var en del av den här konspirationen och han angav sina kollegor. Han visade inte sitt stöd till någon av de avstängda idrottarna, sade tränaren Jurij Borodavko för tre år sedan.

Samtidigt sade ryska landslagschefen Jelena Välbe att alla som var tysta var förrädare.

OS-pallen 2014 (fr. v): Ilja Tjernousov, Alexander Legkov och Maxim Vylegzjanin.
OS-pallen 2014 (fr. v): Ilja Tjernousov, Alexander Legkov och Maxim Vylegzjanin.

Tjernousov har sedan 2015/2016 inte varit en del av ryska längdlandslaget, utan har i stället åkt långlopp. Men nu vill 33-åringen tävla i längdskidor igen – men inte för Ryssland, utan för Schweiz. Han är sedan 2014 gift med schweiziska skidskytten Sefina Gasparin.

– Jag fick ett OK från Internationella skidförbundet, alla dokument är påskrivna och godkända. Nu måste jag bli naturaliserad schweizare, och får snart ansöka om pass, säger Tjernousov till Blick.

”Vill åka för Schweiz i OS”

Ryssland behöver inte godkänna bytet, men är medvetet om det.

– Jag har redan blivit stämplad som förrädare, men det var bara av en person. Mina vänner i Ryssland har reagerat positivt, det är inget problem för dem.

– Jag är tillräckligt motiverad för att nå toppen, men det kommer inte att bli lätt. Jag måste träna mycket i sommar, och jag måste få mitt pass snabbare än vanligt. Målet är att tävla för Schweiz vid OS i Peking 2022, det hade varit fint.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.