Novak Djokovic

Utdragen och stor dramatik när världsettan föll

avMakoto Asahara

Foto: TT

Efter regnavbrott, sömnavbrott, fem set och ofantligt många bortskänkta servegame stod det till slut klart att världsettan Novak Djokovic är utslagen i Franska Öppna.

Österrikaren Dominic Thiem tog sig, för andra raka året, till en finaldejt med Rafael Nadal efter seger med 6–2, 3–6, 7–5, 5–7, 7–5.

– En fantastisk match, säger Thiem.

Det blir en finalfavorit i repris.

Fjärdeseedade Dominic Thiem får chans att revanschera sig mot Roland Garros-kungen Rafael Nadal, som vann i tre raka set i förra årets final, efter att ha besegrat världsettan Novak Djokovic i en långdragen, energidränerande och högdramatisk semifinal.

I år jagar Nadal sin tolfte (!) titel i Franska öppna. Med det i åtanke är inte Thiem direkt förvånad att det är just Nadal som väntar i morgondagens final.

– Om du går till final i Roland Garros så kommer du ju få möta Nadal, säger Thiem, skrattar, och fortsätter:

– Men det var en fantastisk erfarenhet förra året. Så klart är han favorit i sin tolfte final. För mig är det blott den andra. Men jag ser fram emot det.

Började i går

Vädergudarna har inte varit nådiga mot årets upplaga av Franska öppna – som präglats av öppna, franska skyar.

Regndroppar har under veckan vid ett flertal tillfällen valt att besöka Ronald Garros-gruset, vilket de även gjorde under semifinalsdrabbningen mellan Djokovic och Thiem.

Matchen, som inleddes i går (fredag) fick brytas mitt under det tredje setet, vid ställningen 1–1, när mörkret infann sig.

När matchen återupptogs vid lunchtid i dag så bjöds det på dramatik.

Både set tre och fyra krävde sju vunna game för att ta hem, där det tredje gick till fjärdeseedade Thiem och det fjärde till förstaseedade Djokovic.

När Thiem därefter tagit ett rejält kommando i det femte, avgörande setet mot en ganska slarvig och ofokuserad världsetta så dök regnet upp igen.

Nytt uppehåll, ny väntan.

I en sport som uppenbarligen inte går att beskriva som annat än psykologisk.

”Vana vid det”

När spelarna kom tillbaka in på banan så var det med 40 lika i gamet och 4–1-ledning i setet för Thiem, som var hade rejält med vind i seglen på sin väg mot en storseger i femtesetet.

Men Djokovic räddade upp den kniviga situationen direkt efter regnuppehållet, brejkade på Thiems servegame därpå och gick upp till 30–0 i gamet därpå. Sedan följde dock serben med en lång backhand, ett dubbelfel och två raka nätbollar som skänkte österrikaren en 5–3-ledning i stället för 4–4.

Thiem, med två matchbollar därefter i egen serve, tackade dock genom att skänka tillbaka ännu ett break till Djokovic. Och därefter var det kvitterat till 5–5.

Väl därifrån var det, till slut, Thiem som var starkast.

– En fantastisk match. Min första femsetare på Roland Garros, säger Thiem efter att ha vunnit slutsetet med 7–5.

Självfallet var han nöjd – men också lika självfallet trött.

– Det blev en del spring in och ut från omklädningsrummet... Men vi är vana vid det. Det är tennis. Men om man vinner så är allt bra.

ARTIKELN HANDLAR OM