Kobe Bryant död

Kobe Bryant död i helikopterkrasch

Av: 

Emelie Fredriksson

Joakim Magnå

Adam Westin

SPORTBLADET

Basketlegendaren Kobe Bryant, 41, har dött i en helikopterkrasch.

Hans 13-åriga dotter Gianna finns bland de nio dödsoffren.

Polisens helikoptrar hade flygförbud – luften ska ha varit ”som soppa”.

Kobe Bryants privata helikopter kraschade under söndagsmorgonen, lokal tid, i Calabasas, Kalifornien.

Daryl Osby vid räddningstjänsten berättade på en presskonferens att brandkåren larmades klockan 09.47. De möttes av en stor brand och inga överlevande på platsen.

Dottern bland offren

Polisen bekräftar att nio människor mist livet i olyckan. Tidigare har det rapporterats om fem döda.

Kobe Bryant och hans fru Vanessa har fyra döttrar tillsammans. NBA har bekräftat att 13-åriga dottern Gianna Bryant är en av de döda i kraschen.

Dottern var en talangfull basketspelare och helikoptern var på väg till en match där Kobe Bryant skulle vara coach. Bland dödsoffren finns en lagkamrat och dennes föräldrar. Pappan John Altobelli rapporteras ha varit en mycket engagerad baseboll-tränare.

Assisterande baskettränaren Christina Mauser dog också i kraschen.

”Mina barn och jag är förkrossade. Vi förlorade vår underbara fru och mamma i dag i en helikopterkrasch”, skriver maken Matt Mauser på Facebook.

Kobe Bryant och dottern Gianna

Sörjande på haveriplatsen

Bryant var känd för att använda sin privata helikopter, en Sikorsky S-76, vid resor. Orsaken till kraschen är fortfarande okänd och polisen vill inte gå ut med någon närmare information kring vem som dött, innan de identifierats och anhöriga underrättats. Men allt mer tyder på att vädret var en stor faktor.

Många sörjande har sökt sig till den otillgängliga haveriplatsen.

– Det är en logistisk mardröm. Vi har personal för att få bort folk därifrån. Det är bara räddningspersonalen som ska vara där. Det är väldigt tuff och farlig terräng, säger Alex Villanueva vid sheriffmyndigheten på en pressträff.

Läkaren Jonathan Lucas förklarar att det på grund av den svåra terrängen kan ta tid att transportera bort kropparna. Antagligen dröjer det dagar innan alla är formellt identifierade.

”Luften var som soppa”

Helikoptern lyfte från John Wayne-flygplatsen strax söder om Los Angeles vid 09.06, lokal tid, skriver LA Times. Den hade varit i luften i cirka 40 minuter när något hände.

Siktförhållandena var dåliga och en tjock dimma låg över Los Angeles under morgontimmarna. Enligt CNN:s meteorolog var den relativa luftfuktigheten 100 procent, vilket innebär att luften var ”som soppa”.

Stadens polis LAPD uppger att deras helikoptrar hade flygförbud på grund av den täta dimman. Väderförhållandena var inte tillräckligt goda för att man skulle kunna flyga, säger polisens talesperson Josh Rubenstein till CNN.

Helikoptern ska under flygturen ha cirkulerat över storstadens djurpark i flera minuter och även ha kontaktat flygledningen vid 09.30, enligt TMZ.

”Såg ett stort eldklot”

Kort innan haveriet ska helikoptern ha stigit kraftigt innan den störtade i ett bergsområde.

Jerry Kocharian blev ögonvittne till olyckan och såg helikoptern flyga på låg höjd.

– Det lät som att något var fel och den flög väldigt lågt. Jag såg den falla och göra ett hackande ljud, men det var svårt att se tydligt för det var så dimmigt. Helikoptern försvann in i ett moln av dimma och sen hörde jag en smäll. Sedan såg jag ett stort eldklot. Ingen kan överleva det, berättar Kochorian för LA Times.

”Kobe var en legendar”

USA:s expresident Barack Obama är en av de reagerat med bestörtning på den tragiska händelsen.

”Kobe var en legendar på plan och hade precis börjat på det som skulle bli en meningsfull andra akt. Att förlora Gianna är till och med mer hjärtskärande för oss som föräldrar. Michelle och jag sänder vår kärlek och ber för Vanessa och hela Bryantfamiljen på en ofattbar dag”, skriver han på Twitter.

En stund senare skrev president Donald Trump en mycket snarlik tweet.

Kobe Bryant, despite being one of the truly great basketball players of all time, was just getting started in life.… https://t.co/W9bvuDRMEY

ESPN:s initierade basketreporter Adrian Wojnaroski rapporterar att Bryant och Gianna, som var en mycket lovande basketspelare, var på väg till en bortamatch med dotterns basketlag.

Kobe Bryant.

Bryant är en av de främsta basketspelarna genom tiderna. Han har vunnit fem NBA-mästerskap, kvalificerat sig till 18 All Star-lag och firat två OS-guld. 2016 avslutade han en 20 år lång karriär i Los Angeles Lakers.

Lakers valde då att dra in tröjnumren som han haft, 8 och 24, för alltid.

LeBron gick om Bryant

Så sent som i går gick storstjärnan LeBron James om Kobe Bryant i listan över tidernas bästa poängplockare i NBA:s historia och är ny trea.

”Fortsätt föra sporten framåt. Stor respekt min bror”, skrev Bryant på Instagram i går. Det blev hans sista inlägg.

Kobe Bryant blev 41 år gammal.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa helgens toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Olycksplatsen i Calabasas, Kalifornien
Olycksplatsen i Calabasas, Kalifornien
Fans sörjer utanför Los Angeles Lakers hemmaarena Staples Center
Vanessa och Kobe Bryant.
Räddningspersonal vid helikoptern.
Amerikansk räddningstjänst på plats.
Kraschen.
Bilder från olycksplatsen.
Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Kobe Bryant död

LÄS VIDARE

Wahlberg: För många kommer han alltid vara den allra största

ÄMNEN I ARTIKELN

Kobe Bryant död

Kobe Bryant

Los Angeles Lakers

Basket