Kineserna fuskade med hemliga stigar

Militära OS i Kina är drabbad av en stor skandal.

Hemmanationens orienterare har fuskat och uteslutits.

De sensationella resultaten på öppningsdistanserna berodde på hemligt preparerade stigar och anvisningar.

Svenske Pål Skogtjärn var med i tävlingen.
Svenske Pål Skogtjärn var med i tävlingen.

Internationella orienteringsförbundet (IOF) har skrivit om de inledande orienteringstävlingarna på militära OS i Wuhan i östra Kina.

Många förvånades över värdnationen Kinas sensationella resultat på den inledande medeldistansen där det var kinesiska orienterare på första, andra och fjärde plats på damsidan och en manlig kines kom tvåa endast sjua sekunder efter segrande schweiziske världsfyran och flerfaldiga världscupvinnaren Matthias Kyburz.

Då är de högst rankade kineserna är 330 och 383 på dam- respektive herrsidan.

En rad nationer lämnade in en protest, vilka tävlingsjuryn beviljade och alla kineser diskades.

”Värre än epo-dopning”

Det handlade om omfattande fusk – de kinesiska orienterarna ska ha fått otillåten hjälp av bland annat åskådare i terrängen och snitslar, det ska ha funnit små dolda stigar som var förberedda för kineserna och bara de medvetna om.

Samtliga kinesiska resultat har strukits och ingen från värdnationen fick springa på den efterföljande långdistansen.

”De behövde mao inte orientera – bara springa. Så. Jävla. Stört. Trodde kineserna inte att det skulle märkas? Att det skulle passera obemärkt när helt omeriterade orienterare slår etablerade topplöpare ... utan att en titta på kartan? Jag menar, de tidsmässiga vinsterna blir ju enorma. Epo-dopning tycks ineffektivt i jämförelse. Vad krävs i andra idrotter för att någon rankad 300 i världen ska slå de bästa?”, skriver Jonas Karlsson på twitter, känd tv-medarbetare på Discovery.

IOF meddelar på sin webbsida att de kommer att utreda det inträffade och eventuellt ta till ytterligare sanktioner.

Svenska stjärnorna på väg

Senare i veckan, fredag den 25 oktober-tisdag den 29 oktober, kommer världscupfinalen i orientering att avgöras i Guangzhou i sydöstra Kina.

IOF meddelar att de kommer att vara extra uppmärksamma och vidta försiktighetsåtgärder efter det inträffade.

– Det är nästan lite svårt att ta in hur något sådan här kan inträffa, vi fördömer givetvis det inträffade kraftfullt. Samtidigt är det skönt att se att fusk inte lönar sig – det är viktigt också, inte minst med tanke på de kommande världscuptävlingarna, att IOF så tydligt markerar och tar det inträffade på största allvar, säger Svensk orienterings förbundschef Susanne Söderholm till förbundets webbsida.

Tove Alexandersson från Borlänge har redan säkrat totalsegern för sjätte året i rad, men den svenska världsettan har också möjligheten att bli den första orienteraren någonsin att vinna samtliga deltävlingar under ett år.

Gustav Bergman från Stockholm har chansen att bli den första svenska orienteraren på herrsidan att vinna världscupen på 23 år, det var 1996 som Johan Ivarsson från Tranås vann före Jörgen Mårtensson från Örebro.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.