Ebba Andersson på pallen i det kritiserade formatet: ”Ingen värdering”

Uppdaterad 2019-06-12 | Publicerad 2019-03-24

Det blev dubbla pallplatser för Sverige i det kritiserade formatet i Kanada.

Stina Nilsson vann jakstarten och minitouren, men Ebba Andersson hade tredje bästa åktid.

– Var det så? Det var kul att höra, säger Ebba Andersson.

Stina Nilsson vann jaktstarten och därmed minitouren i Kanada.

Hon hade ett försprång på 33 sekunder när hon startade och vann med 13 sekunder.

Men det fanns en tävling till som avgjordes: dagens snabbaste tider.

Det innebar en pallplats till för Sverige: Ebba Andersson hade tredje bästa tid. Slagen av norskan Therese Johaug och finskan Krista Pärmäkoski.

Visste inte om det

Ebba Andersson hade bara sex sekunder upp till den norska stjärnan. Och var två efter finskan.

Att det blev ännu en pallats i säsongens sista lopp i världscupen visste inte Ebba Andersson när Sportbladet talade med henne strax efter målgång.

– Var det så? Det var kul att höra. Jag och Krista var både intresserade över att hålla bra fart. Hon drog upp tempot och det var en fördel att köra två i förhållanden med en del vind, säger Ebba Andersson.

Hon gladdes extra då lördagens masstart inte blev som önskat.

– Det känns kul. I går när jag lyckades falla redan 400 meter fick jag aldrig chans att vara med och utmana, säger Ebba Andersson.

Formatet med jaktstart har varit kritiserat inför minitouren i Kanada.

Therese Johaug kritisk

När längdskidåkarna kör minitourer i världscupen koras nämligen två segrare i de avslutande jaktstartsloppen. Både den som är först i mål och den som är snabbast på den individuella etappen prisas.

– Jag tycker att de kan stryka hela grejen med att du kan få en världscupseger på en sådan etapp, eftersom folk inte tävlar på lika villkor. Då tycker jag att det blir fel att man ska få en världscupseger, sa Johaug till NRK nyligen.

Ebba Andersson tackar inte nej till sin nya pallplats, den nionde totalt i vinter, men är tudelad kring formatet.

– Ska jag vara ärlig är jag lite delad här. På ett sätt är det kul att få chansen om man har bra utgångsläge och kan satsa på ett snabbt lopp. Men det är inte riktigt rättvist, det beror lite beror på hur man går ut. Krista går ut en sekund efter mig, det är ingenting, men det är hon som drar längsta strået. Det styrs av förutsättningarna. Men jag vet inte riktigt vad jag står i frågan, jag lägger ingen värdering i det, säger Ebba Andersson.

Sett till åktiderna var det fler svenskorna som gjorde det bra: Charlotte Kalla och Ida Ingemarsdotter hade båda sjunde bästa tid.

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.