Gjorde könskorrigering – stoppas nu från spel

Filén-Hammarström: ”Blev riktigt ledsen – ett bakslag”

avEllinor Åkeson

Basketspelaren Noel Filén Hammarström sökte dispens för sin könsbekräftande hormonbehandling - och fick avslag.

– Mina världar krockar i att jag inte får spela nu, säger han till DN.

I januari gjorde den 19-årige basketspelaren Noel Filén Hammarström comeback på basketplanen efter att ha påbörjat en könsbekräftande hormonbehandling. Eftersom testosteron klassas som ett dopningspreparat inom idrotten sökte Filén Hammarström dispens för att få fortsätta spela under behandlingen, men ansökan fick avslag. Detta tre dagar innan säsongens sista match för dambasketettan-laget Södertälje.

– När jag läste och såg ”avslag” så tänkte jag, okej, jag fattar det. För jag har en förståelse för att jag kanske inte ska spela med tjejer, för jag är Noel, säger han.

– Men sedan när jag läste motiveringen så blev jag riktigt ledsen. Det blev som ett riktigt bakslag, för nu när jag under tiden som jag blivit Noel och tagit upp fajten för att transpersoner ska inkluderas i idrotten, så har det tagits steg framåt, även om de inte varit stora. Men nu blev det som att man åkte tillbaks år i tiden, genom att ha en så ogrundad motivering till varför jag inte får spela.

1 av 6 | Foto: Carolina Byrmo
”Jag trodde att reglerna och normerna satt så hårt i väggen att det inte skulle kunna bli något. Men det här var verkligen som att komma hem”, säger Noel Filén-Hammarström efter comebacken.

Motiveringen

”Dispens möjlig först när könsbyte genomförts och juridiskt kön ändrats.”

Motiveringen från Riksidrottsförbundets dopingkommissions dispenskommitté innebär att Filén Hammarström varken kan spela med kvinnor eller män innan han bytt juridiskt kön. Beslutet grundar sig i att spelaren juridiskt är kvinna och därmed skulle tävla i damklassen, enligt Åke Andrén-Sandberg, ledamot i dispenskommittén och ordförande för dopingkommissionen.

Kommer fortsätta att spela

Det råder fortfarande ovisshet kring hur nästa säsong kommer att se ut för Filén Hammarström, om han kommer att spela med damer eller herrar. För spela - det kommer han att göra.

– Jag vill ju spela basket. Jag kommer nog träna under sommaren som att jag ska spela, och sedan vänta in hur det känns. Men jag har definitivt inte spelat min sista basketmatch, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM