Ferrari först ut med att presentera bilen – SF 1000

SF 1000 Ferraris F1:a 2020
SF 1000 Ferraris F1:a 2020

Nu startar F1 2020.

Här är SF1000 som ska hjälpa Ferrari till den första VM-titeln sedan 2007.

Inför ögonen på de unga förare som ingår i Ferrari akademi, som Mick Schumacher och svenske Dino Beganovic, presenterades SF 1000 på historiska Teatro Municipale Romolo Valli i Reggio Emilia.

Det är den bil som Sebastian Vettel och Charles Leclerc ska försöka vinna en VM-titel med 2020.

– Det kan se ut som om bilen är väldigt lik fjolårets bil, men jag lovar det är något helt annat, säger stallchefen Mattia Binotto under presentationen på den gamla italienska teatern.

– I och med att reglerna är samma som ifjol är det svårt att göra en komplett förändring av bilen. Därför har vi utgått från fjolårets bil, SF-90, men när det gäller samtliga koncept har vi varit så extrema vi kan vara.

Här är Ferraris nya bil SF1000

Bland annat påpekar han att årets bil är betydligt smalare än fjolårets för att man ska få ut max av aerodynamiken.

– Det är en ny bil i år jämfört med när jag stod här inför min första säsong med Ferrari för ett år sedan, nu känner jag teamet och bilen och detta är en förbättring av fjolårets bil och vi har jobbat hårt för att utveckla den. Det är en stor utmaning som vi har framför oss och jag kan knappt vänta på att få sätta mig i bilen igen. säger Charles Leclerc som vann två lopp för Ferrari under 2019.

Under vintern har han förlängt sitt kontrakt med Ferrari till och med 2024 och även om F1-testerna inleds först nästa vecka har han redan kört en del F1 i år. Tidigare i veckan testade han nämligen testat 18-tums däcken till 2021 för däcktillverkaren Pirellis räkning.

– Jag har tränat fysiken bergen och de mentala förberedelserna är det ungefär samma som i fjol. Jag jobbar hela tiden för att bli bättre och jag arbetar för att lära mig av mina misstag, säger Leclerc.

Vettel positiv inför F1 2020

Även Sebastian Vettel är positiv inför den kommande säsongen. Han har inte vunnit någon VM-titel sedan 2013, då med Red Bull, och 2019 lämnade han säsongen med som vinnare av ett enda lopp. Efter 2020 går hans kontrakt med Ferrari ut och han är medveten om att han behöver leverera ett betydligt bättre resultat under 2020. De kraven har både han själv och Ferrari.

– Det är otroligt många timmars arbete och mycket hjärta som ligger i den här bilen, säger Sebastian Vettel.

– Jämfört med fjolåret är bilen smalare, framför allt när det handlar om bakändan på bilen och hur saker är paketerade. Det har vi lagt många timmars arbete på, för det är inte så enkelt. Vi har hittat smarta lösningar för att nå dit vi vill. Hur bra bilen är, är omöjligt att säga i det här läget.

Namnet SF1000 är en påminnelse om att Scuderia Ferrari i år, när Formel 1 fyller 70 år, kommer att köra sitt 1000:e GP.

F1-bloggen med Mercedes nya look och alla datumen då F1-bilarna presenteras

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.