Övervakade medlet som alla har testat

Ökar din prestationsförmåga: Enormt stor skillnad men det finns risker

Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYR≈N
SPORTBLADET

Det finns på Wadas övervakningslista men är ännu inte förbjudet.

Nu visar en ny norsk forskningsrapport att fyra koppar kaffe kan öka din prestationsförmåga med två-tre procent.

– Det är enormt mycket på elitnivå, säger skidtränaren Hans Kristian Stadheim, som står bakom doktorsavhandlingen, till Dagbladet.

Hade du en väldigt bra känsla i motionsspåret häromveckan? Kanske kan en del av förklaringen vara att kaffemaskinen gick varm strax innan.

Bruket av astmamedicin har skapat stor debatt inom längdskidåkningen de senaste åren men kanske är det snart en betydligt vanligare substans som kommer diskuteras. För var går egentligen gränsen för dopning när fyra koppar kaffe kan öka din prestationsförmåga med två till tre procent i uthållighetstävlingar över en halvtimme?

– Det är enormt mycket på elitnivå och kan motsvara en minuts skillnad i tävlingar över 30 minuter, säger Hans Kristian Stadheim till Dagbladet.

Finns risker

Stadheim, som står bakom den nya doktorsavhandlingen kring koffeinets prestationshöjande effekt, är forskare vid Norges idrottshögskola samt huvudtränare för Thomas Alsgaards privata längdskidlag. Han berättar att koffeinet bland annat reducerar utövarens upplevda ansträngning vilket gör att du kan hålla en högre intensitet längre.

Men det finns risker.

Forsningsresultaten visar att det inte är någon skillnad om du dricker fyra koppar kaffe eller fler. Dricker du för mycket kan prestationen däremot försämras då andra typer av hälsoproblem kan uppstå.

– Den ökade arbetsintensiteten efter koffeinintag medför också ökade muskelskador eftersom du pressar kroppen hårdare. Det kan också öka risken för att bli sjuk, säger Stadheim.

”Finns på en övervakningslista”

Men varför finns koffein då inte med på Wadas dopningslista? För att förbjudas i tävlingssammnhang krävs att preparatet i fråga är prestationshöjande, skadar idrottens omdöme och är hälsofarligt.

– De två sista punkterna är fortfarande inte bevisade och därför är koffein för tillfället inte med på dopningslistan. Men det finns med på en övervakningslista och kan komma med om Wada skulle komma fram till att det är nödvändigt.

Övervakningslistan innebär att Wada följer utvecklingen i forskningen på området. Tills vidare understryker också Hans Kristian Stadheim att det absolut bästa du kan göra är att träna på ett rätt och riktigt sätt. Det är också det som ger bäst effekt.

ARTIKELN HANDLAR OM