Jätteblunder inför Victorias utdelning

Bärande del i motiveringen inte sann: Står i de underlag vi haft

avPatrik Brenning

Foto: Patrick Semansky / AP TT NYHETSBYR N

”Hennes vinst var en storslagen bedrift, efter ett dramatiskt fall under tävlingen”, skriver juryn för Victoriastipendiet i sin motivering till varför Jenny Rissveds i sommar får ta emot det prestigefyllda priset ur kronprinsessan Victorias händer.

Men det finns bara ett problem – Rissveds föll aldrig.

– Enligt de som tittat över det var det på det viset, säger prisets instiftare Kay Wiestål.

Victoriastipendiet instiftades 1979 och har blivit ett av Sveriges mest klassiska idrottspris med pristagare som Ingemar Stenmark, Gunde Svan, Patrik Sjöberg, Jan-Ove Waldner, Peter Forsberg, Tomas Brolin, Sarah Sjöström och Henrik Lundqvist. På fredagen meddelades att cyklisten Jenny Rissveds, på Victoriadagen den 14 juli, tar plats på den ärofyllda listan när kronprinsessan Victoria personligen delar ut årets stipendium på sin 40-årsdag.

”En imponerande och överraskande seger i Olympiska spelen i Rio de Janerio, gav Jenny titeln som Sveriges första kvinnliga olympiska guldmedaljör inom cykelsporten. Hennes vinst var en storslagen bedrift, efter ett dramatiskt fall under tävlingen. Jenny har också blivit världsmästare i U23-klassen samt har med flera världscupsegrar på meritlistan bevisat sin storhet inom sporten”, skriver juryn i sin motivering.

Förbundskaptenen: Var inget fall

Men det är en utnämningen som väcker en del frågetecken då en bärande del av motiveringen inte stämmer. 22-åringen föll aldrig under sitt segerlopp i Rio.

– Hon kraschade på träningen innan och tvingades sy i armen men det var inte under själva tävlingsloppet. Det som strulade på tävlingen var att hon tappade kedjan ganska tidigt och blev stående men det var inget personfall, säger förbundskapten Annie Söderberg.

Foto: Mikael Fritzon / TT / TT NYHETSBYR≈N

Information som förvånar Kay Wiestål, initiativtagare till priset och en av blott tre jurymedlemmar.

– Jo, hon hade ett fall enligt henne själv också. Det står i de flesta underlag att hon gjorde det, säger Wiestål.

Minns du själv hennes fall?

– Nej, det gör jag faktiskt inte. Det måste jag erkänna. Jag vet att det var någonting och att det var två som låg på topp och att det hände någonting men jag kommer inte riktigt ihåg vad. Men enligt de som tittat över det här så var det på det viset.

Tre personer i hemlig jury

Det var kedjan som hoppade ur och inget fall.

– Okej, det måste jag fråga juryn om, hur och på vilket sätt det var. Men vi har inte fått någon reaktion på det här från någon annan än er.

Vem har skrivit motiveringen till priset?

– Den här motiveringen har juryn skrivit.

Vilka sitter i juryn?

– Det är lite hemligt. Vi har delat upp det på lite olika personer och så testar vi av det. Eftersom jag driver det så har en i Stockholm utslagsröst. Sen beslutar vi efter statuterna bland annat att personen måste vara på plats och ta emot priset. Det är det vi jobbar efter.

Kan du säga hur många ni är i juryn?

– Vi är tre i juryn.

Såg du själv loppet?

– Ja, absolut.

Vad säger du om det?

– Det var lite Skanåker i München över det. Det var en överraskning och att vinna OS-guld är gigantiskt stort. Det är tjejerna som går framåt i nästan alla sporter i dag och även i OS var det två tjejer som gjorde det. Sarah (Sjöström) som fått priset och Jenny.