Omdiskuterat PR-trick bakom rekordförsök

Foto: GLYN KIRK / AFP
Zersenay Tadese, Lelisa Desisa och Eliud Kipchoge.
SPORTBLADET

Tre världsklasslöpare, en hyrd formel 1-bana, mängder av farthållare och en omdiskuterad sko från företaget bakom hela projektet.

Eller ska vi kanske säga PR-tricket.

I gryningen får världen reda på om det går att springa ett marathon på under två timmar.

Vad gör du på milen?

Är du bra tränad kanske du kan springa i en bit under 50 minuter, eller är du rentav en elitmotionär som kan springa under 40 minuters-gränsen? En riktigt bra prestation i så fall.

Men det är inte i närheten av det som löparna Zersenay Tadesse, Eliud Kipchoge och Lelisa Desisa ska genomföra i morgon.

De ska sticka iväg i ett tempo på 2,50/kilometer (21 kilometer i timmen) – och hålla det i 42195 meter.

Lyckas de skulle det vara knappt tre minuter under gällande världsrekordet på maraton, men framför allt under drömgränsen två timmar.

Det här är dock inte ett vanligt rekordförsök, något världsrekord kan inte godkännas. Det här är klimax på vad som beskrivs som lika mycket ett idrottsexperiment som ett mycket ambitiöst PR-trick från skoföretaget Nike.

Springer 17,5 varv

Nike rekryterade tre av världens absolut mest framstående maratonlöpare med målet att under optimala förhållanden för träning, återhämtning och själva tävlingsloppet flytta gränserna för vad som ansetts möjligt på maratondistansen.

I morgon är det dags att se om de kan skörda frukterna.

Men det är inte frågan om att springa ett vanligt lopp i någon av världens storstäder, i stället har Nike hyrt hela Formel 1-banan Monza där man ska springa 17,5 varv på den platta banan med få tuffa kurvor. Startskottet går 05,45 för att få en perfekt temperatur och på varvbanan kommer flera farthållare turas om att hoppa in och ut i loppet för att inte tröttna. I stället ska de kunna agera vindskydd ända in mot mål.

– Det här handlar om att flytta gränserna för det mänskliga förmågan. Det är som en månlandning. Du kan göra allt jobb i världen när du förbereder för en rymdresa och men du vet inte vad som kommer hända när rymdskeppet är i omloppsbana, om det kommer landa på månen. Men Nike har dragit igång det här projektet med vetskapen om att det kan misslyckas, säger Matt Nurse, som är vice vd på företagets forskningsavdelning, till Guardian.

Friidrottspuritanerna muttrar förmodligen redan kring det arrangerade upplägget, men frågan som faktiskt nått upp på IAAF-nivå är skorna som löparna ska ha på fötterna.

”Minskar energiförlusten”

Till rekordförsöket har Nike tagit fram en ny sko som man hävdar ska vara fyra procent effektivare än något annat som varit på marknaden tidigare. Nyckeln är en karbonfiberplatta i sulan på skon.

– Målet med plattan är att minska energiförlusten när löparen böjer foten vid tårna. Plattan är styv nog att och har en geometri som gör att det inte ökar trycket på vaden, har Nikes biomekaniska expert, Dr Geng Luo, tidigare sagt.

För Guardian har IAAF tales man Chris Taylor bekräftat att man haft frågan om nya skomodeller uppe.

– Vi är medvetna om spekulationerna kring designen på den här skon och liknande från andra tillverkare.

ARTIKELN HANDLAR OM

Maraton

Friidrott

Nike