Dubbla skrällar i Stockholm Marathon

Foto: TV4
Abrha Milaw från Etiopien
SPORTBLADET

Etiopiern Abrha Milaw, 29, vann Stockholm Marathon på 2.11,36.

Där bakom stod Martin Öhman för en jätteskräll när han besegrade Mustafa Mohamed i kampen om SM-guldet efter att den senare stumnat totalt.

– Det är häftigt det här!, säger Martin Öhman i TV4.

Stockholm Marathon öppnade i hög fart från start. 15 man ryckte iväg och såg länge ut att hålla ett tempo ner under 2.10 och därmed också klart under banrekordet 2.10,58.

Halvvägs fick en av förhandsfavoriterna, Yuki Kawauchi, ge sig och sedan föll löparna bort en efter en. Okände kenyanen Daniel Yator testade ett våldsamt ryck in på Hornsgatan men förivrade sig och blev ifattsprungen av etiopiern Abrha Milaw och två ytterligare löpare.

”Disponerat loppet bättre”

Milaw var den starke i trion och sololöpte till slut in till en klar seger på finfina tiden 2.11,36.

I kampen om SM-guldet på herrsidan talade länge allt för att Mustafa Mohamed skulle ta ett historiskt 25:e SM-guld och därmed tangera Eric Lemmings guldrekord.

Men på slutet stumnade Mohamed totalt och precis innan han skulle svänga in på Stockholms Stadion passerades han av Hässelbydoldisen Martin Öhman, 36, som vann på personliga rekordet 2.24,11.

Foto: TV4
Martin Öhman

– Det var en högoddsare för killen som var en hygglig medeldistanslöpare med en seger på 1500 meter på lag-SM som största merit. Men han har hängt i och jobbat sig upp på längre sträckor och den här dagen har han disponerat loppet på ett bättre sätt än Mustafa, säger A Lennart Julin i TV4.

Skräll även på damsidan

Själv var Öhman överraskad:

– Det här hade jag inte räknat med, men det var kul. Det här är tredje maran men första gången i Stockholm, säger han och fortsätter:

– Drömmen var att ta en medalj men när jag såg att jag närmade mig vid Odenplan var det bara att köra.

Foto: TV4
Mikaela Larsson

På damsidan blev det också etiopisk seger genom Konjit Tilahun som vann på tiden 2.35,44 före landsmanninan Balaynesh Shifera.

Och även i damernas SM-lopp blev det skrällseger genom Mikaela Larsson som kom i mål som totalsexa. Hon slog VM-klara Lisa Ring och vann på tiden 2.42,20.

– Det är otroligt, jag hade inte kunnat drömma om det här innan jag började springa i dag. Det är mycket bättre än förväntat, säger Spårvägen-löparen. 

Foto: LINNEA RHEBORG / BILDBYRÅN
ARTIKELN HANDLAR OM