Karlsson: ”Titta på namnen bakom Duplantis”

avErik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Sportbladets Erik Karlsson var på plats under Armand Duplantis premiär i Diamond League. Så här säger han om talangens debut.

”Mondo” Duplantis blir fyra i sin Diamond League-debut, hur bra är det?

”Utifrån högt ställda förväntningar: Ungefär där man kunde vänta sig.

Utifrån all rimlig logik kring en 17-årig stavhoppare: Helt osannolikt.

Han går in på den stora scenen och gör precis som han gjort på High School-nivå, det vill säga hoppar högre än någon 17-åring någonsin gjort.”

Jaha, har han på den här nivån att göra då?

”Helt klart. Det är bara att titta på namnen bakom Duplantis på resultatlistorna i dag. Där finns olympiamästaren och de två senaste världsmästarna. Det är skalper på riktigt det.

Vad imponerade mest på dig?

Den tillsynes totala avsaknaden av nerver. ”Mondo” såg lite nervös ut när han satt på presskonferensen i går och drog sig till hela världspressens blickar. I dag var han den som kanske visade mest kyla från start. Inte en rivning på de tre första höjderna är ett kvitto på att han mentalt är redo för det här. Han pratade om att känna sig som en av alla andra idrottare här och inte bara gå runt och ta selfies med stjärnorna. Den uppgiften lyckades han med fullt ut.

Vad betyder det här för VM?

Både allt och inget. Att hoppa högt nu är inte samma som att ha form i augusti. Men att gå in på sin livs största tävling och agera som ”Mondo” Duplantis gjorde i dag är ett mentalt fantastiskt kvitto. Att dessutom ha en sådan ren hopprad på tidiga höjder är det kanske viktigaste av allt i kval och finalhoppning på mästerskap.

Vad ska vi ha för förväntningar i London då?

Jag tror dagens tävling är en bra bild av hur tajt det är i den absolut toppen och vad vi kan förvänta oss. Duplantis ledde efter 5,71 och efter tre rivningar på nästa höjd var han plötsligt fyra. Det kommer krävas högre höjder för medalj på VM, men med tid för att bygga en ny formtopp och med får rivningar på vägen upp mot de högsta höjderna är han definitivt en av fem sex hoppare som ska gå in som heta medaljkandidater.

Helt okej som 17-åring…

Foto: CMORE
Erik Karlsson om ”Mondos” debut.
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM