Meraf Bahta satte svenskt rekord på 10 000 meter

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

avPovel Arwidson

SPORTBLADET

Den svenska löperskan Meraf Bahta, 27, debuterade på 10 000 meter under finnkampen i september.

Nu har hon satt svenskt rekord på distansen.

Med tiden 31.13,06 är hon hela 15 sekunder snabbare än Sarah Lahtis rekord från OS i somras.

– Med bättre väder hade det kunnat bli en bit under 31 minuter, säger Bahtas tränare Ulf Friberg.

Bahta krossade i morse det svenska rekordet på 10 000 meter, under Payton Jordan Invitational i Palo Alto utanför San Francisco. Hon sprang ett lopp där farten ökade markant på andra halvan, 15.55 respektive 15.18 på de båda halvorna. Svensken fick dock slita in i det sista för en seger, och hon vann loppet med fyra sekunder över amerikanskan Amy Cragg.

– Det var ett lopp med många startande och det var mycket bökigt de första kilometrarna och gick relativt sakta inledningsvis, 15.55 på första 5000 m. Meraf behöll tålamodet men kände sig stark och tyckte att det gick lite långsamt. Därefter ökade farten och med drygt tre kilometer kvar gick Meraf upp och körde, vilket inte hör till vanligheterna. Farten ökar, hon drar stora delar av sista delen av loppet och gör ett starkt avslut. Med bättre väder och hare i loppet så hade det kunnat bli en bit under 31 minuter, säger Bahtas tränare Ulf Friberg i ett pressmeddelande.

Sprang tidigare 5000 meter

Sedan tidigare har Meraf Bahta det svenska rekordet på 5000 meter. Där har hon bland annat ett EM-guld från Zürich 2014, nu satsar hon vidare på båda distanserna.

Utöver Bahta öppnade 800-meterslöparen Andreas Kramer säsongen med finfina 1.47,30, sex hundradelar från personbästa.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott

Löpning