Armand Duplantis slog juniorvärldsrekord

avErik Karlsson

Stavhopparen Armand ”Mondo” Duplantis är Sveriges kanske största friidrottstalang.

I natt visade 17-åringen varför när han slog inomhusvärldsrekordet för juniorer med ett jättehopp på 5,72.

– Det kändes bra, då måste man ta chansen, säger Duplantis.

Armand ”Mondo” Duplantis är nyligen fyllda 17 och har under hela sin korta karriär visat att han är en av världens absolut största friidrottstalanger. Supertalangen, som är uppväxt i USA men är svensk medborgare, har UVM-guld och JVM-brons på meritlistan och slog ifjol världsrekord för ungdomshoppare, 17 år eller yngre.

Nu har han tagit ytterligare ett kliv. Vid tävlingar hemma i Baton Rouge i USA slog han till med ett jättehopp över 5,72. Det innebär att 17-åringen slog inomhusvärldsrekordet för juniorer (19 år eller yngre) med fyra centimeter och dessutom slog han det amerikanska high school-rekordet. Räknar man in utomhusresultat också är Duplantis ny fyra i världen bland juniorer med åtta centimeter upp till Maxim Tarasovs rekord.

– Det kändes riktigt bra idag, säger Duplantis till The Advocate och fortsätter:

– Jag kunde inte slösa bort den möjligheten. Jag tänkte att jag skulle försöka på ett nytt personligt rekord, jag kände mig snabb på ansatsbanan och jag har hoppat här ganska mycket så jag kände mig bekväm, säger han.

5,72-hoppet är också tillräckligt högt för att kvala till inomhus-EM i Belgrad och senior-VM i London.

”Magiskt bra”

Förbundskapten Karin Torneklint är imponerad.

– Det är fantastiskt, magiskt bra! 5,70 räcker alltid till final på stora mästerskap, säger hon och berättar att han mycket väl kan vara aktuell för seniormästerskap i år.

– Jag funderar inte så mycket på ålder när de är unga och kvalar. Det blir mer en diskussion tillsammans med föräldrar och tränare om vi tror det kommer leda till något bra. Till VM i sommar säger jag inte ja eller nej nu men har han bra form i sommar så är jag inte främmande för det.

Är det aktuellt med IEM redan nu?

– Han har sagt att han inte kommer till Sverige för Nordenkampen och SM men inomhus-EM har vi inte diskuterat. Vi får se om han är sugen, säger Torneklint.

Borta i USA är ”Mondo” Duplantis den stora snackisen i friidrottskretsar.

Universitetshopparen Cole Walsh konstaterar på Twitter:

”Medan vi NCAA-hoppare slåss om förstaplatsen så kom ihåg att vi suger om man jämför med en junior på high school”.

ARTIKELN HANDLAR OM