Motorsport

Svenska talanger tar hjälp av F1-stjärnan

Av: 

Anna Andersson

SPORTBLADET

Drömmen är formel 1 – men vägen dit är krånglig.

Därför har de båda svenska talangerna tagit hjälp av VM-trean Daniel Ricciardo.

– Förutom att han äger teamet coachar han oss, berättar Rasmus Lindh.

Red Bulls F1-stjärna körde själv aldrig go-kart på internationell nivå, men han lyckades ändå ta sig till F1 via bland annat brittiska formel 3 och formel Renault. Han var VM-trea i höstas och sedan 2015 driver han ett go-kart team, Ricciardo kart racing, där han jobbar med att ­utveckla unga förare.

I år är två av dem svenskar. Rasmus Lindh från Göteborg och Simon Ohlin från Kristianstad.

Drömmer om F1

– Det är jättekul att få vara med om en sådan satsning och jag hoppas att jag kan vara med och slåss om pallplatser både i EM och VM, säger 16-årige Ohlin.

– I år satsar jag allt på go-karten och sedan hoppas jag att vi kan gå vidare mot formel 4 och uppåt.

Han drömmer om F1, precis som många andra go-kartförare, men vägen dit är lång och krånglig. Den går från go-kart till formelbil och sedan gäller det att ha en tillräckligt stod budget, välja rätt klasser och rätt team - rätt säsong. Resultaten måste imponera och det gäller att skilja sig ur mängden för att kunna klättra vidare och bli uppmärksammad av de stora teamen. Det är tusentals ungdomar världen över som drömmer om F1 - men det finns inte så många platser att konkurrera om.  I år verkar det som om tio team ställer upp i VM - det betyder att 20 förare kommer till start.

– Det långsiktiga målet är så klart F1, men vägen dit är lång och det är några steg jag måste passera innan dess, säger 15-årige Rasmus Lindh som kört två säsonger för Daniel Ricciardo.

– Han var med oss på VM i Bahrain förra året, då pratade han med oss förare, gav oss råd kring körningen och karten. Han hjälpte till lite i depån. Det kändes bra. Han är pratglad och sprider en positiv känsla omkring sig, det ger god stämning och man presterar bättre.

Säsongsstart i helgen

Vad betyder han för din satsning?

– Jag är väldigt glad över att jag fått chansen att köra för hans team. Jag påbörjar min tredje säsong i teamet nu och vi har träffats ett par gånger. Han är rätt upptagen eftersom han själv kör, med är väldigt kul och det ger mycket när han är där.

I helgen startar de båda svenskarna säsongen i Italien - och förhoppningen är att de båda tar pallplatser i EM och VM innan året är slut för att de sedan ska kunna klättra vidare.

Och kanske en dag konkurrera med Daniel Ricciardo i Formel 1.


ANNAS MOTORLISTA

1 Ross Brawn

Han vann VM med Benetton två gånger om, han vann det fem gånger med Ferrari och han förde sitt eget team Brawn till mästartiteln 2009. Därefter övertalade han Michael Schumacher till comeback innan han själv lämnade Formel 1. Men nu är Ross Brawn, även kallad för F1:s superhjärna, tillbaka.

När Bernie Ecclestone nu lämnat sin post ska han ta över det sportsliga ansvaret för mästerskapet.

2 Posa Serenius

I morgon kör en legendar sin sista tävling. Isracingföraren vann fem VM-titlar under sin karriär, två av dem individuellt. Han har kört 32 VM-finaler och var 54 år när han blev världsmästare sista gången. 69 år gammal avslutar han karriären med Posa Farväl Race.

3 Sebastien Ogier

Han bytte bil i november, i helgen vann han Monte Carlos VM-rally för fjärde gången. Ogier imponerade i sin Ford och tog M-Sports första VM-seger sedan 2012. Nästa VM-rally avgörs i Sverige.

4 Bernie Ecclestone

Under 40 år har britten varit F1, han är mannen bakom mästerskapet, men när nya ägarna tar över är hans tid förbi.

– Jag har blivit avsatt, säger 86-årige Ecclestone till Auto, Motor und Sport.

– Min nya position har ett amerikanskt uttryck, en typ av hedersordförande. Jag har titeln, men jag vet inte vad den betyder.

5 Jari-Matti Latvala

Finländaren körde in som tvåa i Monte Carlo. Efter 17 års frånvaro från rally-VM stod Toyota på pallen redan i comebacken.

6 Daniel Bodin

Svensken är först i världen att landa en dubbel bakåtvolt på snöskoter. I helgen tävlar han i X Games som avgörs i Aspen, USA.

7 Emil Bergkvist

Tillsammans med Joakim Sjöberg körde han in som sexa i årets VM-premiär i WRC2. Även Pontus Tidemand körde en bil av typen R5 i Monte Carlo, och han slutade fyra men var inte nominerad för poäng.

8 Thomas Bryntesson

Tillsammans med JC Raceteknik ska rallycrossföraren köra både EM-serien och SM (RallyX Nordic).

9 Mats Jonsson

58-åringen satsar mot ännu ett SM-guld i rally. Han har köpt den Skoda som PG Andersson vann titeln med 2016.

10 Felix Rosenqvist

Mercedes har presenterat sin DTM-satsning för 2017, men där saknas svensken. DTM går att kombinera med Formula E under våren.

– Vi hade gärna fortsatt att arbeta med honom, men med tanke på hans framgångsrika inledning i Formel E, och det faktum att han faktiskt kan slåss om titeln har vi fattat det gemensamma beslutet att inte engagera Felix i år.
Han är fortfarande en av oss och vi både tror och hoppas att han får en lyckad ­säsong i Formel E, säger Ulrich Fritz, chef för Mercedes DTM-stall.

MOTORSTOPP

Manor

När Felipe Nasr körde in som nia i Brasiliens GP 2016 tog han två poäng till Sauber, det gjorde att Manor som bara tagit en poäng under säsongen ramlade ner till sista plats i konstruktörsmästerskapet och förlorade runt 300 miljoner kronor. Det blev otroligt dyrt för Manor.

Stallet hittar inga nya investerare och lämnar F1. Därmed finns det bara tio team i VM 2017.

ANNONS

Europeisk toppfotboll när den är som bäst – vilka lag spikar du på Europatipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Formel 1

Formel 3

Gokart

Mercedes