”Helt sjukt vad de har utsatt oss för”

Rasar mot förbundet – som nu svarar

Anna Wijk rasar mot förbundet.
Anna Wijk rasar mot förbundet.

Svenska Innebandyförbundet sågas stenhårt för att de lät lördagens matcher spelas.

Nu svarar de på kritiken.

– När situationen lugnat ner sig får vi utvärdera och se om vi gjort rätt eller fel, säger tävlingschef Magnus Nilsson.

IBK Dalens klubbdirektör Urban Karlsson var rasande över att hans lag tvingades sätta sig på ett flyg från Umeå till Helsingborg för att spela en match de egentligen inte ville spela. Att strejka var dock aldrig ett alternativ.

– Då riskerar vi att bli nedflyttade. En annan klubb i ligan hade ställt en liknande fråga vet jag och fått svaret att risken finns att man blir nedflyttade då, sa Karlsson till Sportbladet på lördagsmorgonen.

Även i division 1-laget IBK Luleå var irritationen stor. Laget misstänkte att två spelare insjuknat i coronaviruset – ändå krävde förbundet att matchen mot Gimonäs skulle spelas.

– Omdömeslöst och skandalöst, dundrade tränaren Pär Johansson.

”Helt sjukt”

Klockan 18.04 meddelade Föreningen Svenska Superligan (FSSL) och Svenska Innebandyförbundet (SIBF) att återstående matcher i SSL ställs in från och med i morgon (söndag).

Då hade redan lördagens matcher hunnit spelas.

Pinsamt, menar Kais Moras lagkapten och stjärna Anna Wijk.

– De skulle ha gett det här beskedet redan i går (fredag). Det är helt sjukt att de har utsatt oss spelare för det här. Det är pinsamt, säger hon till Dalarnas Tidningar efter vad som kan ha varit hennes sista match i karriären.

– Jag är fortfarande besviken på svensk innebandy som är min sport och som jag älskar. Det har inte skötts bra, fortsätter Wijk.

”Inga enkla beslut”

Sportbladet sökte förbundets tävlingschef Magnus Nilsson och ordförande Märit Bergendahl under hela lördagseftermiddagen utan framgång. Vid 20.45-tiden svarade Nilsson.

– Det har varit några svåra och intensiva dagar för svensk innebandy, säger han.

– Vi har arbetet utifrån myndigheternas rekommendationer, men med utgångspunkten att försöka genomföra så många matcher som möjligt. Det har inte varit några enkla beslut att fatta.

Hur ser ni på kritiken?

– Det är givetvis beklagligt att Anna Wijk och flera andra har den uppfattningen, men som jag sa: Vi har agerat utifrån myndigheternas rekommendationer.

Flera andra idrottsligor i Sverige har stoppat sina matcher tidigare än er. Varför?

– Det finns flera faktorer kopplat till det. Man får också titta på vilket läge de olika verksamheterna är i just nu. Gällande våra serier har vi någonstans försökt begränsa konsekvenserna och försökt hitta en balans. Men de senaste dagarna har utvecklingen med coronaviruset accelererat och gjort läget extra prekärt.

”Får utvärdera”

Mitt under samtalet med Magnus Nilsson kommer ett sms från ordförande Märit Bergendahl som hänvisar till pressmeddelandet och skriver:

”Vi har just nu ingen ytterligare information att lämna utan måste jobba vidare med konsekvenserna”.

Men då har vi alltså redan Magnus Nilsson på tråden.

Så här i efterhand, tycker du att ni har agerat rätt eller borde ni ha stoppat spelet tidigare?

– Det är något vi får utvärdera när hela den här situationen har lugnat ner sig. Då får vi gå igenom hela processen och se vad vi kunde gjort annorlunda och i vilket läge, säger Nilsson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.