Friidrott

Barn under fjorton år dopade i Nigeria

Av: 

Erik Karlsson

SPORTBLADET

Friidrottens dopningsproblematik kan ha nått en ny lägstanivå.

Antidopningspersonal berättar nu att sex barn under 14 år testat positivt för prestationshöjande preparat på regionala mästerskap i delstaten Kwara i Nigeria.

– Det här visar att vi har problem, säger Femi Ayorinde vid Nigerias antidopningsenhet.

Att friidrotten drabbats hårt av dopningsavslöjanden är ingen hemlighet. Rysk statskontrollerad dopning, rader av kenyanska topplöpare fångas med dolda kameror och nålen i armen och även på hemmaplan har både Robel Fsiha och Meraf Bahta fått lämna tillbaka EM-medaljer efter dopningsbrott.

Men frågan är om inte historien som nu kommer från Nigeria är något av det mörkaste vi fått höra.

För när nigerianska antidopningsexperten Femi Ayorinde höll ett föredrag i hemlandet för att väcka uppmärksamhet kring dopningsfrågan berättade han om chockerande fynd.

”Skämmer ut vårt land”

Sex barn under 14 år hade vid slumpmässiga tester vid ett regionalt ungdomsmästerskap i delstaten Kwara testat positivt för prestationshöjande preparat.

– Det här är ett tecken på att de får i sig det här med hjälp av sina tränare. Vi måste verkligen ta i tu med den här aspekten av problemet, säger Femi Ayorinde enligt tidningen nigerianska tidningen Punchng.com.

Nigeria har en lång historia av dopningsproblematik och finns med på Wadas lista över länder som riskerar att stängas av om de inte följer nya hårdare riktlinjer i antidopningsarbetet.

– Dopningen är farlig för hälsan och dessutom skämmer den ut vårt land med alla dessa avstängningar, säger Olufemi Adegbesan som är professor i idrottspsykologi vid samma föredrag.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Var smittad när han visades upp

ÄMNEN I ARTIKELN

Friidrott

Dopning