”Det kokar nu, jag är arg och förbannad”

Ståhl med öppet brev – fackförbund startat

Friidrottsvärlden rasar mot att Diamond League utesluter grenar som längd och tresteg.

Daniel Ståhl och världens alla diskuskastare har skrivit ett öppet brev till IAAF-ordföranden Sebastian Coe efter chockbeskedet.

– Det kändes som en kniv i hjärtat. Jag fick sätta mig ner och i fem minuter och bara andas, säger Daniel Ståhl till Sportbladet.

Trestegsstjärnan Christian Taylor rasar och har bildat ett nytt fackförbund och har redan fått massor av anhängare,

Några timmar senare publicerades ett öppet brev till Internationella Friidrottsförbundet (IAAF:s) ordförande Sebastian Coe från diskusvärlden.

– Ja, det kokar nu. Inte bara hos oss som blivit uteslutna utan hos alla friidrottare, säger Daniel Ståhl.

– Själv är jag arg och förbannad och det är inte kul att gå omkring att vara besviken. Jag tycker det är bedrövligt. Det är därför vi går till mottattack. Det var därför jag och min tränare Vesteinn Hafsteinsson tog inititativ till det här brevet.

Vad hoppas ni ska hända?

– Jag hoppas att de sätter sig ner och läser igenom det här brevet noga. Det här är beslut som ska tas gemensamt, inte bakom några stängda dörrar. Vi hade föreslagit allt möjligt för att skynda på diskustävlingarna i ett tidigare brev, men det struntade man i.

– Det här är ju ett hot mot hela grenen. Diskusen är bättre än någonsin, men ingen kommer att få se vad vi gör. Det här är vårt Champions League, möjligheten att synas. Fortsätter det så här kommer den nya generationen inte vara intresserad av de här grenarna.

IAAF hänvisar till intresset kring de olika grenarna, men när senaste VM i Doha summerades låg Daniel Ståhls segerglädje i topp på sociala medier.

Något IAAF rankade högt när de bestämde vilka grenar som skulle få vara kvar.

– Vad jag hört var det nytt rekord på IAAF:s instagram när de visade bilden när jag klipper häcken efter guldet, säger Ståhl.

Ståhl.
Ståhl.
Taylor.
Taylor.

Daniel Ståhl är igång med träningen inför nästa säsong, hur den nu kommer att se ut.

– Ja, jag kommer att fortsätta mitt race och kasta långt, ta medaljer och försöka sätta nytt världsrekord, säger han.

Det är en revolution på gång även bland andra aktiva, framförallt de som blir utkastade när IAAF och Diamond League nu stryker fyra grenar från programmet.

Nästa säsong ska tv-sändningarna krympas från två timmar till en och en halv och då får inte alla grenar plats, enligt de styrande i Diamond League.

Något konkret

Det fackförbund Christian Taykor startade under fredagen är något helt unikt inom friidrotten. Det har aldrig funnits förut.

– Nej, det har funnits embryon som vissa har försökt dra igång, men de har runnit ut i sanden, säger tv4:s friidrottsexpert A Lennart Julin.

– Skillnaden nu är att man har något konkret att sluta upp sig kring.

– Jag tror att det här kan vara en gnista. Det här sättet att behandla de aktiva, där IAAF ser sig själva som några företagsledare som bestämmer över huvudena på dem och lägger ner delar de inte anser lönar sig. Jag hävdar att IAAF har ett uppdrag av världens friidrottare att utveckla sporten. De har inget uppdrag att ta bort delar av den.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.