Megaskrällen: Danmark ute ur EM

MALMÖ/STOCKHOLM. Jättefiaskot är ett faktum.

Regerande världsmästaren och OS-mästaren Danmark är ute ur handbolls-EM.

Det stod klart efter Islands förlust mot Ungern – inför massvis med danska fans och spelare i Malmö.

– Vi är extremt besvikna, säger förbundskaptenen Nikolaj Jacobsen.

Danmark har haft framgångsrika mästerskap bakom sig med både OS- och VM-guld och hade siktet inställt på ännu ett guld i pågående handbolls-EM som nästan spelas på hemmaplan.

Rödvit arena

Men inför kvällens gruppavgörande hade laget inte ens ödet i egna händer. Gruppettan Island fick inte tappa poäng mot tvåan Ungern för att danskarna skulle få spela vidare.

Inför en rödvit arena – åskådarna i Malmö var mestadels danskar – tappade Island en fyramålsledning, 14–10, till förlust 18–24 i andra halvlek.

– En chock för hela Danmark. Det är förstås ett fiasko sett till de höga förväntningar som fanns, säger Lars Bruun-Mortensen på TV2 Danmark till Sportbladet.

Både publik och de danska spelarna, som redan var på plats i arenan där de spelade match senare, deppade samtidigt som Ungern firade avancemanget till mellanrundan.

– Det blir en på papperet mycket lättare mellanrunda för Sverige utan Danmark, säger TV10:s expert Hanna Fogelström i sändning.

Sågas hemma i Danmark

På hemmaplan sågas prestationen minst sagt.

Tidningen BT:s handbollsexpert Søren Paaske kallar det hela för ett gigantiskt fiasko.

”Fullständigt overkligt. Något har gått helt fel. Detta är något som kommer att skriva in sig som en av lågvattenmärkena i den danska handbollshistorien. Vi pratar om ett EM där det är 24 lag med – och Danmark kan inte ens klämma in sig topp 12”, skriver han på BT.

”Att man slås ut av medelmåttiga nationer som Island och Ungern – ja det är ganska oacceptabelt”.

Stora delar av den vitröda supporterskaran stannade i arenan och såg sitt utslagna lag vinna över ett annat redan utslaget lag – Ryssland.

Matchen slutade 31–28 till Danmark.

– Vi är extremt besvikna över att vi inte gjort det bättre. Det som gör mest ont är Ungernmatchen där vi inte nådde upp till den nivå som vi bör göra i ett mästerskap, säger förbundskaptenen Nikolaj Jacobsen efter EM-fiaskot.

– Det här är den största motgången jag varit med om som förbundskapten. Jag får åka hem och titta på vad vi kan göra bättre till nästa turnering (OS).

Sveriges matcher i mellanrundan:

Fredag 17 januari: Portugal (20.30)

Söndag 19 januari: Norge (18.30)

Tisdag 21 januari: Ungern (20.30)

Onsdag 22 januari: Island (20.30)

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN