Flinck: Sverige är en av VM:s största vinnare

Som bäst när det gällde som mest – jo, faktiskt

Tidernas skönaste sjundeplats?

Jag tror det.

Sverige lämnar VM som en av turneringens allra största vinnare.

Sayounara, Japan!

Sverige gjorde bara en toppmatch i detta VM.

Men man gjorde det när det behövdes som bäst.

För jag skulle vilja påstå att i det läget detta landslag är i dag så var det viktigare att knipa platsen i den lätta OS-kvalgruppen än att vinna mot Montenegro i onsdags och gå till semifinal i VM.

Jag tror nämligen att Sverige hade varit chanslöst i en semifinal mot Norge och därmed fått ett mycket tuffare OS-kval som trea eller fyra.

Nu går det inte att missa OS

Men en riktigt bra match i turneringen – men vilken match! – räckte för att Sverige ska lämna turneringen som en av de riktigt stora vinnarna.

Jag har ju tjatat hela veckan om hur viktig sjundeplatsen är i VM för att få den överlägset lättaste kvalvägen till OS. Nu hamnar Sverige i en fyralagsgrupp med Senegal, Argentina och söndagens VM-tvåa (skulle, när detta skrivs, tippa Norge eller Ryssland). Två av de fyra lagen tilldelas en OS-biljett och därmed kommer Roberts & Co inte kunna missa OS för Senegal och Argentina är inga hot alls.

Men är OS så viktigt då?

Ja.

Sverige visade klass i sista matchen.
Sverige visade klass i sista matchen.

Inte för att Sverige kommer att slåss om medaljerna, för det tror jag inte även om vägen dit i ett OS kan vara kortare än i EM eller VM lite beroende på grupplottningen.

Utan för svensk handboll i stort – uppmärksamheten, statusen, kommersiella värdena – och framför allt för det här laget som får en hel sommar tillsammans i en tid när landslagsdagarna annars är få och man bygger nytt efter en generationsväxling. Den här sommaren kommer att vara oumbärlig för det här gänget framöver och till det ska vi lägga själva erfarenheten av ett OS.

Roberts höll världsklass

Men det såg ju inte alls ut som att Sverige skulle lämna VM som en av de stora vinnarna 13 minuter in mot Tyskland, som spelade för en sista chans at nå OS, och det stod 4–8.

Då skickade Henrik Signell in Jamina Roberts och Carin Strömberg på niometer. Filippa Idéhn började rädda, Sverige kontrade sönder Tyskland, allt satt (Hanna Blomstrand! Marie Wall! Mathilda Lundström!) och så var det 18–13 i paus.

I andra spikade Idéhn igen totalt, Roberts höll världsklass, Gulldén var stensäker på straffarna och soldaten Emma Lindqvist satte knappt en fot fel varken framåt eller bakåt.

Det var en obarmhärtig kross i andra halvlek.

Den fruktade storskytten Emily Bölk hittade till exempel inte rätt i matchen förrän i den 50:e(!) minuten.

Sverige var som bäst när det gällde som mest (jo, jag står fast vid det).

Alltså:

Sayounara, Japan!


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.