Carl-Johan Björk

CJ BJÖRK: Blir avgörande för hans framtid

Publicerad:

Ryan Tannehill gav mediokra Tennessee Titans hopp.

I kväll kan duellen med hans stora idol bli helt avgörande för lagets slutspelsöde och hans egen framtid.

Säsongen började med Marcus Mariota vid rodret och Tennessee Titans rullade på i sedvanlig trött takt där de lämnade många poäng på planen, och Mariota var för det mesta väldigt medioker. Det främsta problemet med Mariota är att han missar att leverera dem passar som ska vara självklara och enkla för en quarterback i NFL. Tålamodet med Mariota från Titans sida har varit imponerande då de betat av två stycken huvudtränare – Ken Whisenhunt och Mike Mularkey – på fyra år och inte förrän nu, då de är inne på den tredje – Mike Vrabel, har de valt att gå en annan väg på QB-positionen.

Foto: Eric Gay / TT
Ryan Tannehill

Titans fick tillslut nog av Mariota då oförmågan till konsekvent pålitligt spel under fem säsonger uteblivit, och säsongen inleddes med matchraden 2–4.

Ersättaren blev Miami Dolphins före detta QB Ryan Tannehill.

Tannehill är sedan dess 6–2 i vinster kontra förluster, och är den största anledningen till att Titans fortfarande har en chans på en slutspelsplats. 

Tannehill kom in i ligan 2012 som ett åttonde val i första rundan av draften till just Dolphins. Tannehills tid i Dolphins blandade både högt och lågt och under de sista tre säsongerna så var han skadedrabbad och blev inför i år bytt till Titans där han var tänkt att primärt figurera i en back upp roll.

Beundrat sedan gymnasiet

Sedan han tog över som Titans QB har han gett dem nytt liv genom sitt ledarskap och framförallt sin precision i passarna. 

Det konsekventa spelet som saknades hos Mariota finns nu med Tannehill. 

Att Tannehill aldrig riktigt blommade ut med Dolphins är mer eller mindre ett faktum, dock så fick vi ibland ljusglimtar av att Tannehill kunde spela riktigt bra boll. 

Nu med Titans har han det han inte hade lyxen att ha i hans tid med Dolphins, nämligen en o-line som faktiskt kan skydda honom och blockera de spelare som är i jakt på den så värdefulla QB-sacken. 

Om Tannehill kommer hjälpa Titans till slutspel återstår att se då de står inför två riktigt tunga motståndare för att runda av säsongens två sista veckor. 

Resan börjar mot New Orleans Saints och rekordens man Drew Brees för att sedan gå upp mot divisionsrivalen Houston Texans för andra gången på två veckor.

Foto: Butch Dill / TT NYHETSBYRÅN

I mötet med Saints möter Tannehill en spelare i Drew Brees som Tannehill har följt sedan han själv gick i gymnasiet och sedan dess beundrat.

Avgörande för hans framtid

Likheterna gällande Tannehill och Brees kanske inte är många, men en likhet är att Brees likt Tannehill började sin karriär med ett annat NFL-lag innan han tillslut hittade hem med Saints, där han nu har varit den givna QB:n i 14 säsonger efter de fem initiala säsongerna med San Diego Chargers. 

I sin egen nystart, med sitt andra NFL-lag, så spelar Tannehill för ett nytt kontrakt, ett kontrakt som är möjligt endast på grund av Tannehills hittills säkra spel som verkar vara en produkt av ett välbehövt miljöombyte som gett gnista och driv dennes spel. Om Tannehill går samma öde till mötes som Drew Brees vet vi inte ännu, men det är tydligt att Titans har ett beslut att ta gällande vem som ska passa bollen för dem under kommande år. 

Detta dilemma är det många NFL-lag som står inför. Att antingen behålla det de har och således vet vad de får, eller så försöka drafta en ung förmåga i hopp om att denne ska lyckas anpassa sig till spel bland proffsen. 

Den mest troliga utgången är att Titans, efter årets säsong, väljer att sätta Franchisetaggen på Tannehill, och i och med det endast förpliktar sig att ge honom ett års hög lön istället för att binda sig till en längre period med höga kostnader på QB-positionen som de inte kan bli av med. 

Kvällens möte på Nissan Stadium i Nashville Tennessee kommer bli avgörande, inte bara för Titans slutspelshopp, utan även för Ryan Tannehills framtid som NFL-spelare. 

avCarl-Johan Björk

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

NFL