Publicerad:

Schoughs kritik: ”Det borde inte vara så”

Två herrmästerskap avgörs samma dag som fotbolls-VM

Av: Stefan Holm

Publicerad:

BÅSTAD. Alla blickar kommer inte riktas mot Lyon den 7 juli, då titelmatchen i fotbolls-VM spelas.

Samma datum avgörs finalerna i två stora Fifa-sanktionerade herrmästerskap.

– Man kan undra lite hur de har tänkt, säger landslagsstjärnan Olivia Schough till Sportbladet.

VM i Frankrike kommer att bli det största dammästerskapet någonsin, berättar både biljettförsäljningen och exponeringen. Det betyder inte att Fifa har rensat kalendern för att allt ljus ska falla på damfotbollen.

Samma dag som VM-finalen spelas på Parc OL avgörs guldmatchen i Copa América på klassiska Maracanã i Rio de Janeiro och på Soldier Field i Chicago arrangeras finalen i Concacaf Gold Cup.

Fyra mästerskap kolliderar

Tre mästerskapsfinaler samma dag – och som det inte vore nog med det spelas två av åttondelsfinalerna i Afrikanska mästerskapet den 7 juli.

Det är, med tanke på haussen kring damfotbollen, inte märkligt att många har synpunkter på Fifas mästerskapsschema.

Copa América-segrarna Chile 2016
Foto: Julie Jacobson / TT
Copa América-segrarna Chile 2016

När fotbolls-VM avgjordes i Kanada 2015 spelades finalen i Copa América dagen före titelmatchen medan mästerskapet för Central- och Nordamerika startade två dagar efter turneringen. Africa Cup of Nations, det afrikanska mästerskapet, avgjordes då i januari-februari.

”Är inte optimalt”

Landslagsspelaren Olivia Schough och många med henne hade föredragit ett liknande upplägg för att damfotbollen ska få den uppmärksamhet den förtjänar.

– Det kan alltid bli lite bättre. Det är klart att det inte är optimalt. Det kanske är olika sorters tittare men det är klart att det inte borde vara så. Samtidigt är det största mästerskapet hittills, känns det som, och vi tar steg hela tiden, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: