Marcus Ericsson bäst av svenskarna i kvalet till Indy 500

Även Felix Rosenqvist kvalade in till Indianapolis 500

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Två svenskar försökte ta sig till Indy 500.

Båda två lyckades.

Det gjorde däremot inte den dubble F1-mästaren Fernando Alonso.

Lördagen i Indianapolis ägnades åt det utdragna kvalet till Indy 500. Bäst av svenskarna lyckades den tidigare F1-föraren Marcus Ericsson, som lottades in tidigt i kvalet. Han körde riktigt bra under sitt första försök, det gav honom 13:e startplats och femte startled.

Svensken var nöjd med sina första fyra varv och valde sedan att inte göra några fler försökt.

– Jag är verkligen nöjd med mitt försök, skriver Ericsson på sociala medier.

För Felix Rosenqvist, som kraschade under träningarna i veckan, var det däremot tyngre. Han hade betydligt svårare att hitta självförtroendet och pressa ner varvtiderna så som krävs för en framskjuten placering. Istället fick svensken kämpa med att ta en av de 30 startplatserna som garanterar en startplats i den klassiska tävlingen som avgörs för 103:e gången nästa vecka.

– Det var kanske inte riktigt här vi ville vara, men det viktigaste var att vi klarade topp 30 och att vi är med i racet, säger Felix Rosenqvist.

– Det var det stora målet idag. Vi visste att vi inte skulle ha med toppstriden att göra i det här kvalet; vi återhämtar oss fortfarande från kraschen i onsdags och tar ett steg i taget. Vi hade förväntat oss att vara lite snabbare än vi var, men det är skönt att slippa Bump Day och oron över att inte få komma till start. Vi har en betydligt bättre racebil, vi är med i matchen och jag kommer att ge allt. Jag ser fram emot mitt första Indy 500.

Till slut var han 29:e man, placeringen före Pippa Mann. Den enda kvinnan i startfältet tog den sista garanterade platsen i sin sjunde start av Indy 500.

Pippa Mann kvalade ut Fernando Alonso

Snabbast av alla var Spencer Pigot, före Will Power och Simon Pagenaud. De tre kommer tillsammans med ytterligare sex förare att slåss om pole position under söndagen. I morgon söndag kommer även de avslutande tre startpositionerna att delas ut, då måste bland annat den dubble F1-mästaren Fernando Alonso kämpa om att ta en plats i loppet.

Han lyckades inte kvala in bland de 30 första - trots fem försök under kvalet.

– Vi har inte farten, är där vi förtjänade, säger Fernando Alonso till NBC efter kvalet.

– Vi får en chans i morgon, om vi tar den så förtjänar vi att vara i Indy 500 om vi inte gör det så förtjänade vi inte.

Även Ericssons teamkollega James Hinchcliffe måste försöka igen i morgon, han kraschade illa under inledningen av kvalet och teamet fick sedan bygga om ett reservchassi för att kanadensaren överhuvudtaget skulle ha möjligheten att göra ytterligare ett försök. Hinchcliffe kom ut på banan igen, men tiden räckte inte.

– Killarna i teamet har gjort ett strålande jobb, men reservbilen är inte gjort för ovaler och nu får vi jobba hårt för att se om vi kan hitta mer fart till det avgörande kvalet, säger han till NBC.

Under söndagens kval gör de nio snabbaste förarna från lördagens kval gör upp om pole position och de sex långsammaste förarna gör upp om de tre platserna i sista startled. Prognosen talar dock om regn och om kvalet skulle ställas tar Spencer Pigots pole position i Indy 500 som avgörs den 26 maj.

Marcus Ericsson bäst av svenskarna i kvalet till Indy 500
Foto: Darron Cummings / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Marcus Ericsson bäst av svenskarna i kvalet till Indy 500
Publicerad:

LÄS VIDARE