”Jag är färdig”

Avslöjar: En av svensk handbolls största lägger av

Linnea Torstensson.
Linnea Torstensson.

En av svensk handbolls största tackar för sig.

För Sportbladet avslöjar Linnea Torstenson att hon lägger av.

– Jag är färdig. Jag är nöjd som det är och vill göra något annat, säger hon.

Efter 12 år som utlandsproffs, spel i fem olika länder (troligen flest av alla svenska damspelare genom tiderna) och ligaguld i fyra olika länder lägger Linnea Torstenson av.

37-åringens sista handbollsmatch blev seriefinalen i Rumänien med CSM Bukarest mot Valcea den 11 mars inför tomma läktare. Bukarest vann med ett mål.

Varför slutar du?

– Jag är färdig. Jag är nöjd som det är och vill göra något annat, säger Torstenson när Sportbladet når henne på telefon i ett hett Bukarest.

När bestämde du dig?

– De två senaste säsongerna har varit bonussäsonger. Jag har tagit ett år i taget och känt efter. Jag tänkte sluta när jag var i Nice men så kom den här chansen att få spela Champions League en gång till med Bukarest den här säsongen.

– Under den här säsongen har det sedan hela tiden känts rätt att jag skulle spela mina sista matcher den här våren. Tanken att köra ett år till har inte ens slagit mig.

Vann Champions League

Vänsternian från Strängnäs slog igenom i Skövde HF i elitserien och i hemma-EM 2006. Hon blev sedan proffs i Danmark, där hon vann världens bästa liga med Midtjylland 2011.

Efter två år i slovenska storklubben Krim 2014 återvände hon till danska ligan en kort sejour innan hon 2014 blev första svenska i CSM Bukarest.

Där var hon med och vann Champions League 2016. Ett år senare tänkte hon runda av karriären i Nice på den franska rivieran men det blev alltså ytterligare en säsong i Bukarest 2019–20.

Tråkigt att det på grund av corona inte blev något riktigt avslut?

– Jag hade börjat räkna ner hur många stora matcher jag hade kvar och njöt verkligen av den situationen. Men det är som det är, inget mer med det. Jag bryter inte ihop över det. Men det var mest att få spela klart de sista matcherna än få någon avslutning i sig.

Torstenson vet inte riktigt vad hon ska göra nu.

– Just nu tränar jag mest för att inte bli en tjockis.

Hon har varit hemma i Sverige i flera månader under coronapandemin men är alltså nu tillbaka i Bukarest.

– Jag får se hur länge jag ska bo kvar här. I sommar skulle jag egentligen lite uppdrag kopplat till tv men det blev inget på grund av coronan.

”Ska inte bli tränare”

Har du börjat titta på vad ska göra i framtiden?

— Det är ganska svårt under corona men det ska skickas i väg mejl och nätverkas så småningom. Men det hade varit skönt att ha någonstans att stämpla in typ den 1 augusti.

Blir du kvar inom handbollen?

– Jag ska inte bli tränare i alla fall. Men annars vet jag inte.

Du ska inte plugga?

– Nej, det ska jag inte. Det kanske blir så senare, om jag måste det eller behöver det för ett visst jobb.

Ångrar något med karriären?

— Nej, inget sånt. Men man kan ångra 1000 beslut som man tagit på planen som inte blev så bra.

Torstenson spelade i landslaget 2005–16 och hann med tre OS, tre VM och fem EM. Hon var nyckelspelare när damerna tog sina hittills enda två medaljer: EM-silvret 2010 och EM-bronset 2014.

Jag gissar att du är nöjd med karriären?

– Ja, jag är väldigt nöjd.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN