Fint kulkval i historisk tävling

DOHA. I alla VM utom ett hade 20,31 i herrarnas kulkval räckt till final.

Men i tidernas kulkval räckte VM-debutanten Wictor Peterssons finas stöt bara till en 19:e plats.

– Det är skoj att vara en del av den bästa tiden, säger han.

När Wictor Petersson ombads beskriva nivån på herrarnas kula inför kvalet tvekade han inte.

– Brutalt bra. Det är det bästa jag har sett på länge, åtta gubbar är över 22 meter, för några år sedan fick man vara glad att se 22 meters-stöt.

Och även kvalet här på VM blev brutalt bra.

Redan i första kvalgruppen klarade åtta personer kvalgränsen, 20,90, vilket innebar att även Wictor Petersson, med sämst personligt rekord i fältet, skulle behöva göra det för att gå till final i VM-debuten. Ett krav på två decimeters ökning av det personliga rekordet.

– Jag fick en liten chock ska jag säga, säger Petersson om kvaliteten.

Riktigt så långt blev det inte, men Petersson kan ändå lämna kulkvalet med huvudet högt.

Jättestöt av Tom Walsh

20,31 redan i första är en av sommarens bättre stötar och när Sportbladet gick igenom historien visar det sig att Peterssons kvalstöt hade räckt till final i alla mästerskap sedan 1983, utom det senaste i London, där det krävdes 20,55.

– Det är skoj att vara i den bästa tiden, sen är det så klart surt på ett sätt, det här hade räckt långt för tio år sedan. Men jag är glad att vara i den tuffaste eran, säger Petersson

Allra längst stötte förhandsfavoriten Tom Walsh med 21,92, den åttonde längsta stöten i VM-sammanhang – alla kategorier.

Trots den höga kvaliteten fanns det ett par förhandsfavoriter som föll i kvalet. Bland dem polacken Michal Haratyk som tidigare i år stött hela 22,32 och Luxemburgs stora friidrottshopp Bob Bertemes som gjort 22,22 i år.

– Kul att se faktiskt!, utbrister Petersson och tillägger:

– Jag ska inte vara sån, men allt kan hända på ett mästerskap, säger han samtidigt som polacken Haratyk lommar förbi bakom ryggen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN