Norske fysiologens svar om träningsmetoderna

Leif Inge Tjelta om råden till Kalle Berglund

Kalle Berglund tackade den så kallade Ingebrigtsen-modellen för sin utveckling under året.

Pappa och tränare Gjert Ingebrigtsen gillade däremot inte att träningsmetodiken gått på export. Nu svarar den ansvarige fysiologen Leif Inge Tjelta på uppgifterna.

– Jag har bara uppmanat till helt ”basic” träningsmetoder, säger Leif Inge Tjelta till Dagbladet.

Kalle Berglund tog sig till VM-final och slog svenskt rekord på 1 500 meter i helgen. Sportbladet har tidigare skrivit om hur tränaren Janne Bengtsson hämtat inspiration från Ingebrigtsens ”dubbeltröskel-program” via den norska fysiologen Leif Inge Tjelta som också jobbar med familjen Ingebrigtsen.

– Vi har varit i kontakt med norske fysiologen Leif Inge Tjelta och fått de här råden. Vi har varit inne på det här själva också, men där fick vi mer specifika råd som vi följt, sa Janne Bengtsson inför semifinalen.

Något som förvånade bröderna Ingebrigtsens tränare och pappa Gjert, som inte var nöjd.

”Jag har inte delat något känsligt innehåll”

Nu säger Leif Inge Tjelta till norska Dagbladet att han inte har haft något som helst form av samarbete med Berglund, men han bekräftar att svensken kontaktade honom för omkring ett och ett halvt år sedan. Detta eftersom han har tränat en svensk maratonlöpare i fjol, Mikael Ekvall, som även har tränat lite med Berglund.

Tjelta förnekar att han har gett några specifika råd.

– Vad han (Bengtsson), säger om träningsprogrammet och uppföljningen stämmer inte. Jag har inte heller delat något känsligt och konkret innehåll från Ingebrigts-bröderna, säger Tjelta till Dagbladet.

Efter att de omtalade uppgifterna kom ut förtydligade Berglunds agent Jasper Buitink för Sportbladet att det bara rör sig om detaljer.

”Vi vill gärna precisera att Kalle Berglund inte har fått hela program från Leif Inge Tjelta, bara några detaljer. Dessutom tränar Ingebrigtsens mycket efter modellen för Marius Bakken. Bakkens träningsprogram finns att få tag på”, skrev Buitink.

”Kom med grundläggande råd”

Tjelta utvecklar för Dagbladet:

– Jag såg en träningssession och kom med ett mycket grundläggande råd till hur han borde träna som en 1 500-meterslöpare. Jag sa helt enkelt att han borde träna mer mängd och följa upp med intensitetskontroll och laktat. Det är allt, säger han.

När Sportbladet träffade Kalle Berglund under måndagen sa han följande:

– Vi har aldrig fått se några papper eller Jakobs testvärden. Men i sommar tränade jag säkert 30 pass med Henrik Ingebrigtsen, jag lånade till och med ut min laktatmätare till honom, och han svarade på de frågor jag ställde.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.