Simning

Skandalsimmaren hyllad efter VM-guldet

Kinesiske mästaren Sun Yang kan stängas av på livstid

Av: 

Kristoffer Bergström

SPORTBLADET

GWANGJU. Här jublar åskådarna åt världens mest avskydde simmare.

Sun Yang, kallad ”dopningens Harry Houdini”, väntar fortfarande på besked om han ska stängas av på livstid för att ha låtit ett blodprov slås sönder med en hammare.

Under tiden vinner han VM-guld.

Sun Yang kan vara tidernas främste simmare i fristil. I Kina är han en nationalidol, en publikdragare, en sponsormagnet som vunnit sju VM-guld och tre OS-guld.

27-åringen är också djupt kontroversiell. 2014 stängdes han av för dopning. Därefter har han varit ifrågasatt av vissa simmare – och direkt avskydd av fler.

– Sun Yang, han pissar lila, sa franska Camille Lacourt.

– Han är dopningens Harry Houdini, sa brittiska Lizzie Simmonds.

Ska upp i Cas

Värre blev det när Yang oanmält skulle dopningstestas förra hösten. Stjärnan och hans följe vägrade acceptera dopningsjägarnas metoder, så en säkerhetsvakt slog sönder det redan tagna blodprovet med en hammare. Att lämna urin var inte att tänka på, lät Yang meddela.

Simförbundet tyckte att Yang skulle komma undan med en varning för tilltaget, men Wada ville gå längre än så. Därför ska Sun Yangs fall tas upp av idrottens skiljedomstol Cas, där han riskerar att stängas av på livstid – men detta kan ske först i september.

Under tiden simmar han. Och han gör det fort. I försöken på 400 meter hade Yang fältets bästa tid (3.44,10). I stället för burop möttes han av öronbedövande jubel och applåder.

Vann finalen inför jubel

För ja: ingen kontrovers om alla tycker likadant. I framför allt Kina anses anklagelserna vara missriktade – deras kille är oskyldig – så i vissa läger har han bara stärkt sin popularitet.

Det märktes ännu tydligare i finalen som simmades runt lunch, svensk tid. Yang kom in i arenan, höll låg profil, men det kan inte sägas om de tillresta fansen som skrek hans namn och applåderade. Inför dånande hejarop simmade Yang till sig guldet på 3.42,44. Tvåa var en hans hans största belackare, australiensaren Mack Horton och trea Gabriele Detti.

ANNONS

Hockey-VM dominerar dagens Powerplay. Hur sitter dina tecken? Syna kupongen och gå för åtta rätt!

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Powerplay

Publisert:

LÄS VIDARE

Ben Johnson – fuskare eller offer?

ÄMNEN I ARTIKELN

Simning