Otäck olycka i Formel 3 på Monza

Alex Peroni oskadd efter den allvarliga kraschen

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

En vecka efter den svåra kraschen i Formel 2 håller racingvärlden andan igen.

Efter ytterligare en fruktansvärd krasch.

Denna gång i Formel 3.

– Killen hade en otrolig tur, säger domaren Derek Warwick.

Olyckan inträffade under det första loppet i Formel 3, en av supporterklasserna till F1. 19-årige Alex Peroni kom ut på den höga kantstenen, tappade kontrollen över bilen som lyfte och snurrade flera varv i luften innan den slog i däckstapeln och landade i staketet utanför skyddsbarriären.

Som ett under klarade föraren sig utan skador.

Olyckan inträffade i Parabolica, den kurvan där VM-ledaren Greve Wolfgang Berghe von Trips omkom 1961 och där 1970-års världsmästare Jochen Rindt omkom under F1-kvalet samma år. Han är den enda förare som tilldelats titeln postumt.

Där har det inför Italiens GP placerats ut höga kantstenar för att hindra förarna från att köra utanför banan.

– Inom Formel 1 har vi mindre problem med de höga kantstenarna. Våra bilar har mer downforce än i Formel 3 eller Formel 2, förklarar Max Verstappen, Red Bull, för Auto, Motor und Sport.

– Peroni slog i bakvingen i kantstenen och därför for bilen framåt, upp i luften. Trots det borde de ta bort kantstenarna där. Vi har den vita linjen som visar var banan tar slut.

Alex Peroni i otäck olycka i Formel 3

Olyckan inträffade bara en vecka efter den fruktansvärda kollisionen i Formel 2, en annan supportklass till Formel 1, inträffade på Spa i Belgien. Då tappade fransmannen Anthonie Hubert kontrollen över sin bil och körde in i däckstapeln till höger om banan innan han slungades tillbaka ut på banan där han blev påkörd av amerikanen Juan Manuel Correa. Hubert överlevde inte den fruktansvärda kollisionen och Correa skadades svårt. Han bröt båda benen och skadade ryggraden. Nu vårdas han på ett sjukhus i Storbritannien och enligt BBC har han nu försatts i konstgjord koma.

Klarade sig utan skador

För Alex Peroni gick det betydligt bättre. Han var vid medvetande efter kraschen och kunde själv lämna bilen innan han fördes till sjukhus för ytterligare kontroller.

– De var en häftig olycka. Just nu ligger jag på sjukhus med en fraktur på en ryggkota och jag vet inte när jag kan tävla igen, skriver Peroni på Instagram.

Loppet avslutades bakom säkerhetsbilen och Robert Shwartzman vann före sina kollegor från Prema, Marcus Armstrong och Jehan Daruvala.

– Killen hade en otrolig tur. Han landade med huvudet på däckstapeln och kan troligen tacka huvudskyddet Halo för att han inte skadade sig, säger Derek Warwick som är förarrepresentant i F1:s domarkommité till ”Auto, motor und sport.

Inför F1:s tredje träningspass och kval har F1:s tävlingsledare Michael Masi själv varit på olycksplatsen och man har nu tagit bort de höga kantstenarna.

1 av 3
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 3