Robert Gustafsson

Han är inspirationen till kultkaraktären

Av: 

Emil Eiman Roslund

Karaktären ”Sudden” i humorserien Nile City.
Karaktären ”Sudden” i humorserien Nile City.

SPORTBLADET

”Nä, men du ser ju sjäääälv hur glaaaad otippade ryssen Kefir bliiiiir”.

Ett klassiskt sportreferat, eller?

Orden kommer från ”sportkommentator” Sudden, kultkaraktären i tv-seriesuccén Nile City.

Men är han inspirerad av en verklig sportprofil?

En sportreporter som från ett kylskåp bevakar en cup i parallell–yoghurt, VM-kvartsfinal i botanisk thaiboxning och Novemberkåsan – inte i enduro utan i Kiwi sixty. Vissa fattar nu ingenting, andra börjar minnas tillbaka till när de såg en svensk komediserie från mitten av 90-talet – Nile City 105,6. Närmare bestämt en kultkaraktär i tv-serien – Sudden.

Och det är honom en fråga handlar om i Sportbladets ”En chans i livet” där läsarna får fråga vad de vill, till vem de vill.

  • Lite udda fråga till Robert Gustafsson. Jag har hört att karaktären Sudden, ”sportkommentator” från tv-serien Nile City, är inspirerad av en verklig sportprofil. Vem? /Carolina

Ja, en udda fråga – men också udda frågor förtjänar kärlek.

Nä, men ... nä, men ... nä, men ... – likt många idrottare och ledare inleder Sudden varje svar med de orden. Inte mycket att gå på. Inte heller att han upprepar det mesta Henrik Schyfferts karaktär Glenn Killing säger. Och inte att han har landslagsjacka, gigantisk snus under överläppen och en kraftig södermalmsdialekt.

Svar dröjer

Så – ett mejl direkt till mannen bakom ”sportkommentatorn”, komikern Robert Gustafsson. Och medan svaret dröjer: ett snabbklipp till Sudden som i kylskåpet kommenterar sin parallell-yoghurt.

"4.65,07, den helt ooootippade ryssen Kefir, startnummer 47 tar hem det. Kör upp sig, det är ju helt otrooooligt. Nä, men du ser ju sjäääälv hur jävla glaaaad han blir. Får vi se om han börjar köra super-gggggggggg sedan”.

På tredje dagen – ett returnerat mejl. Skaparen till karaktären, Robert Gustafsson, svarar.

”Sudden är en helt fiktiv karaktär utifrån min fantasi om hur en sportnörd flyr verkligheten in i sporten på samma sätt som andra tar till flaskan. Att svara med ett ”Nä ...” på varje fråga är något som oftast ligger på utövaren som intervjuas av journalisten; ”Hur känns det?" ”Nä ... det känns bra" o.s.v.”

”Hos Sudden har sportintresset snarare blivit en diagnos än ett intresse, och tanken var att han hela tiden hämtades från någon typ av behandlingshem till studion. Ett visst mått av Rolle Stoltz kan ändå spåras men det är mer av en slump.”

Lars-Gunnar Björklund och Roland Stoltz.

Lite Roland Stoltz, alltså. Ishockeylegend som vann dubbla VM-guld med Tre Kronor, tog OS-silver och blev svensk mästare med Djurgården sex år i rad mellan 1958 och 1963. Efter karriären blev han expertkommentator i hockey, och för att få en tydligare bild om den eventuella likheten mellan de båda kommentatorerna behövs hjälp av en av de allra främsta – Lasse Granqvist.

Kommenterade klassiskt mål

– Det var ju Lars-Gunnar Björklund och Rolle Stoltz som kommenterade på 70-talet, kan man säga. Jag kommer faktiskt ihåg när Sverige var framgångsrika −77 och besegrade Sovjetunionen två gånger. Vilken ordning det var minns jag inte, men det var 3–1 och 5–1 och ett av målen gjorde Roland Eriksson, och sovjetiske målvakten låg på alla fyra. Superklassiskt mål som länge var med i introt till Sportspegeln. Och det kommenterade då Björklund och Stoltz, berättar TV4- och C More-kommentatorn Lasse Granqvist i ett radiorefererande tempo.

Och till den udda frågan som längtar efter svar – några spår av Rolle i Sudden?

– Det finns väl, han lät ju lite som Sudden. Sedan vet jag inte om han svarade ”nä” på allt. Rolle var ju den gamla liraren som satt bredvid, gav sina spaningar, fyllde i. Och Lars-Gunnar Björklund var ju på en språklig nivå som var synnerligen vass. Och de kompletterade varandra.

Lasse Granqvist.

– Och alla tittade då. Det fanns ju bara SVT, 85 procent eller om det var 84 av befolkningen såg ju Sverige, så Björklund och Stoltz blev ju en del av folkhemmet. Det här låter kanske lite pompöst: de blev en del av den idrottsliga folkliga själen.

Betoningarna för ”Sudden” är väldigt utdragna. Samma hos Stoltz?

– Han sade ju ”hooonom” (läs som hona), det är inte språkligt korrekt. Men ett likhetstecken för hans personlighet.

Roland Stoltz, som blivit invald i hockeyns Hall of Fame, avled i cancer 2001. Men ett visst mått av hans röst lever alltså kvar i Sudden.


Fråga vad du vill – till vilken svensk idrottsprofil som helst – i chatten nedan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter och få lägre ränta med Advisa.

Advisa


Publisert:

LÄS VIDARE

”På min gravsten ska det stå: Den var min”

ÄMNEN I ARTIKELN

Robert Gustafsson

Lasse Granqvist

C More

Tv-serier

Ishockey