Flinck: Då ska ni lägga er, Sverige

Av: Johan Flinck

Publicerad:

KUMAMOTO. Sverige ska förstås gå för en semifinalplats om chansen finns.

Men det kan uppstå ett (troligt) läge där det är bättre för Sverige att lägga sig mot Montenegro.

Då tycker jag att man ska ta den – för en lättare väg till OS.

Sverige vann mot Rumänien.

Man gjorde det dessutom med tolv mål mot ett håglöst och väldigt svagt Rumänien som inte hade något att spela för.

Gott så.

Jag tror nog att Ryssland kan besegra Spanien även om ryskorna redan är klara för semifinal.

Men jag har svårt att se att Sverige ska besegra ett Montenegro som slåss för sitt allt igenom övergripande mål här – en OS-kvalplats. Det var för att nå OS nästa sommar som Per Johansson anställdes som förbundskapten för två år sedan. Nu är de en match från att ta sig till kvalet.

Men Sverige har väl också en OS-kvalplats att slåss för här på VM?

Jo, än så länge.

Men om Nederländerna besegrar Sydkorea programenligt i morgon bitti svensk tid så har Sverige säkrat sin OS-kvalplats via EM förra året. Det är för invecklat att förklara hur just nu i den här spalten. Men så är det.

Skulle Spanien sedan ta poäng mot Ryssland är Sverige dessutom helt borta från semifinalerna.

”Då går det inte att missa OS”

Då hamnar vi i det delikata läget att Sverige bör lägga sig mot Montenegro. Japp, förlora matchen medvetet i morgon.

Men inte för sin landsman Per Johanssons skull, även om jag kan unna honom att ta detta Montenegro till OS via ett kval. Fast det gör nog inte det svenska laget efter det hätska ordkriget som utbröt efter matchen.

Nej, utan för att få en mycket lättare väg till OS.

Det är nämligen så att en av de tre OS-kvalgrupperna (med fyra lag i varje) kommer att bli mycket svagare än de andra för att den innehåller två icke-europeiska lag och det är kvalgrupp 1 med Senegal och Argentina (se faktaruta nedan).

– Hamnar man i den går det inte att missa OS, som Per Johansson sa till mig i dag.

Två av fyra lag från varje kvalgrupp kniper en OS-biljett och övriga två grupper kommer att innehålla tre europeiska lag och därmed bli mycket tuffare. Kvalet avgörs den 19–22 mars.

Montenegro kommer inte att chansa

Hur hamnar man då i den lätta gruppen?

Jo, antingen slutar man tvåa eller sjua på VM.

För att sluta sjua gäller det att hamna fyra i sin grupp i mellanrundan och vinna matchen om sjunde/åttonde plats.

Sverige hamnar i den matchen om man förlorar mot Montenegro i morgon under ovan givna premisser (nederländsk seger mot Sydkorea och spansk poäng mot Ryssland). Rumänien kan inte komma i fatt underifrån.

Vinner man mot Montenegro får man spela matchen om femte/sjätte plats och det betyder i praktiken ingenting.

Men varför kommer inte Montenegro lägga sig?

Därför att de har inte någon OS-kvalplats säkrad från EM och kommer förstås att vilja säkra en plats i kvalet på sin första chans i morgon och inte ”gambla” med att tappa den i en match om sjunde/åttonde plats mot typ Danmark.

OS-plats väldigt viktig

Skulle Ryssland ha slagit Spanien har ju Sverige en chans att nå en semifinal vid seger med tillräckligt många mål mot Montenegro. Men om man ser den möjligheten gå förlorad i andra halvlek (säg att Sverige behöver vinna med fyra mål men ligger under med ett i slutminuterna) så tycker jag att man ska låta Montenegro vinna matchen.

Jag vet att jag svär i den svenska idrottskyrkan nu. Och det är inte sportmanship. Men har Sverige skapat sig de här förutsättningarna tycker jag man ska utnyttja möjligheten. Jag kan lova att många andra landslag hade gjort det. Och framför allt drabbas ingen tredje part.

Men är OS så viktigt?

Ja, definitivt viktigare än att sluta femma eller åtta i VM. Men också väldigt viktigt för Svenska Handbollsförbundet på alla möjliga sätt och för det här landslaget som får en hel sommar tillsammans, en samträning man har med sig under lång tid framöver. De svenska damerna har faktiskt inte missat OS sedan Aten 2004.

Jag gissar att det också är avgörande för Henrik Signells framtid som förbundskapten. Missar Sverige OS så löper nog Signell, vars kontrakt går ut efter OS, stor risk att få lämna posten som förbundskapten.

PS: Nederländerna behöver faktiskt inte vinna mot Sydkorea. Skulle de åka ner ett hack och sluta fyra i sin grupp på onsdagen är Sverige garanterade en OS-kvalplats om man möter Nederländerna i en match om plats 7/8. Men det gäller fortfarande att vinna den för att komma i den svaga OS-kvalgruppen. Förlorar Sverige där blir man åtta och får sin OS-kvalplatsen från EM i fjol.


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE