”Lätt att kritisera mig”

Hagman om svåra måltorkan inför VM

avJohan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

KUMAMOTO. Skyttedrottningen har tvingats abdikera.

Nathalie Hagman kommer till VM med grus i målmaskineriet.

– Klart att det är lite frustrerande, säger hon.

Nathalie Hagman vann skytteligan tre säsonger av fyra i SHE innan hon blev proffs i Danmark 2014. Hon gjorde flest mål av alla spelare i Cupvinnarcupen 2015/16 med bland annat 23 fullträffar i finalen (dubbelmöte).

Samma säsong och året därpå gjorde hon näst flest mål av alla i världens bästa liga (den danska).

I landslaget har hon varit Sveriges främsta målskytt i två av de tre senaste mästerskapen (i det tredje var hon tvåa bakom Isabelle Gulldén) och i EM senast slog hon svenskt rekord i antalet mål i en landskamp (dam som herr) när hon gjorde 17 mål mot Ryssland.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Efter ett tungt fjolår i CSM Bukarest där 28-åringen mest satt på bänken flyttade Hagman i somras tillbaka till danska ligan (till Odense). Men där har det i det närmaste varit måltorka i höst. Hagman har bara gjort 17 mål på 13 matcher. I EHF-cupen har det blivit ett enda mål.

”Klart det är frustrerande”

Målmaskinen hackar.

– Klart det är lite frustrerande. Det är ju mitt sätt att spela handboll, säger hon om den uteblivna målfabrikationen.

Hur mår du när du inte får göra mycket mål?

– Det är svårt för min spelstil har varit att göra mycket mål. Det är lätt att kritisera mig när jag inte gör det. Det är en tuff roll att leva upp till. Sedan älskar jag att göra mål och vill alltid göra mål.

Men hon har heller inte fått så mycket speltid i Odense som hon hade hoppats på. Dessutom får hon bara spela högernia. I VM kommer hon framför allt att springa upp och ner på högerkanten.

Hagman medger att återkomsten till den danska ligan inte blivit vad hon tänkt sig. Men hon är medvetet försiktig i sina uttalanden.

– Man har alltid en bild av hur det ska bli i en klubb. Sedan blir det inte alltid som man har tänkt. Jag hade tänkt att jag skulle spela lite mer. Det snack vi (hon och tränaren) hade om hur det skulle bli är inte helt densamma som hur det är.

Diskussioner med tränaren

Hon spelar i princip aldrig i försvaret, vilket gör hon tappar de lätta kontringsmålen.

– Det är en bit vi haft diskussioner om. Men det är som det är, säger Hagman.

Ändå menar hon att hon har det bättre än förra säsongen i Bukarest.

– Det är en helt annan situation än för ett år sedan. I dag spelar jag och har en bättre träningsmiljö med mindre kaos. Det är en träningsmiljö som jag gillar mer. På Balkan är det mycket mer taktiskt och stillastående. Det är inte så roligt. Tempot är högre i Danmark.

Med start på lördag i VM-premiären mot Kongo-Kinshasa ska Hagman visa att hon inte tappat målstinget.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM