Löparprofilen kan bli historisk – på F1-bana

Av: 

TT

Mustafa Mohamed kan ta sitt 26:e SM-guld och bli historisk. Arkivbild.
Mustafa Mohamed kan ta sitt 26:e SM-guld och bli historisk. Arkivbild.

SM i halvmaraton avgörs på Anderstorp motorbana.

Då har Mustafa Mohamed chansen att ta sitt 26:e SM-guld och slå ett 100 år gammalt rekord.

– Jag vill vara ensam på 26, säger 41-åringen.

När Göteborgsvarvet tvingades ställa in i våras behövde SM i halvmaraton flyttas.

– Det har varit jätteklurigt i och med att man inte får köra ute på vanliga vägar. Vi var tvungna att hitta en bana som fungerade för halvmaraton och som var inhägnad för möjlighet att spärra av, säger tävlingsarrangören Christian Persson.

Lösningen blev klassiska Anderstorp Raceway, som arrangerade sex formel 1-lopp under åren 1973–78. En ovanligt platt bana för ett halvmaraton.

– Så här platt är det normalt sett inte, det går nästan inte att hitta. På Göteborgsvarvet är det broarna som brukar vara den tuffaste utmaningen och det här är kolossalt mycket plattare, säger Persson.

Chans på rekord

Skillnaden i stigningar och snäva svängar skulle enligt Persson kunna leda till rekordtider. Men han flaggar för att vinden spelar en betydande roll.

– Åker man till Holland kan man hitta lite plattare banor. Det är ofta så i loppen i Haag och Rotterdam, varifrån många har sina personliga rekord, att det är vinden som kan vara boven. Annars är det förstås väldigt fina förhållanden för att kunna springa snabbt, säger han.

Mustafa Mohamed, Sverigeetta i maraton, vet inte vad han ska förvänta sig på den udda banan.

– Jag har aldrig sprungit på något sådant så det blir spännande att se. Det är helt flackt och inga skarpa kurvor med tanke på att det är en racingbana, säger han.

"Vill vara ensam på 26"

Mohamed har möjlighet att ta sitt 26:e SM-guld och bli Sveriges mesta mästare på herrsidan. Rekordet på 25 SM-guld har stått sig i över 100 år då den legendariske spjutkastaren Eric Lemming lyckades med bedriften.

Ett rekord som Mustafa Mohamed gärna slår.

– Det är målet, just nu har jag tangerat det så jag vill vara ensam på 26, säger han.

Det lär inte bli enkelt. Han möter tufft motstånd i bland andra klubbkompisen Samuel Tsegay och formstarka Samuel Russom.

– Det är nog fem, sex stycken som är hyfsat jämna. Även om det är det bästa startfältet någonsin tycker jag att jag är en av dem som har chansen, säger Mustafa Mohamed.

SM i halvmaraton genomförs under onsdagen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.