Ukrainas lag kvar i Norge efter invasionen

De åkte till sitt livs mästerskap men har bara ett krig att resa hem till.

Ukrainas juniorlandslag i längdskidor är kvar i Norge.

– Vi gråter tillsammans, säger 20-åriga Anastasiia Sjabaldina till VG.

Ryssland har invaderat Ukraina och livet har kastats omkull för det ukrainska folket.

Hundratusentals människor har flytt Ukraina och samtidigt befinner sig landets juniorlandslag i längdskidor i Norge efter junior-VM och U23-VM som precis har avslutats.

– Vi gråter tillsammans och pratar med varandra hela tiden. Självklart är det enklare när man har laget omkring sig än det hade varit att överleva en sån här situation ensam, säger den 20-åriga Anastasiia Sjabaldina till VG.

Ukrainas lag är kvar i Norge

Det ukrainska laget vet inte hur länge man kommer behöva stanna i Norge och försöka fördriva tid samtidigt som tankarna är på annat håll.

– Det hjälper inte så mycket att träna. Tankarna på vad som händer hemma försvinner inte. Vi måste bara få tiden att gå och ta oss igenom det här, säger Sjabaldina.

Hon står tillsammans med hela sitt lag och tränaren Lada Nesterenko när hon pratar med VG.

– Vi gråter mycket tillsammans, säger Nesterenko.

– I mitt land dör folk, barn dör. Rysslands president försöker förinta Ukraina. Vi befarar att vi kommer behöva stanna här länge men hoppas att det inte behövs. Varje dag hoppas vi på goda nyheter. Vi har kontakt med våra familjer hela tiden, många gånger om dagen. Vi är oroliga för dem, det är väldigt tufft.

Anastasiia Sjabaldina.
Anastasiia Sjabaldina.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln