Bröderna Hansens unika beslut

Grattis Brorsan! Vi är bäst!
Grattis Brorsan! Vi är bäst!

VM i rallycross har blivit en intern kamp.
För familjen Hansen.
– Vinner inte jag så blir jag genuint glad om det är brorsan som är före mig i mål, förklarar storebror Timmy Hansen.

Timmy och Kevin Hansen leder VM i rallycross dubbelt
Timmy och Kevin Hansen leder VM i rallycross dubbelt

Han leder VM med tio poäng över lillebror Kevin när mästerskapet nu kör två deltävlingar i lettiska Riga. Familjeteamet har vunnit dubbelt i fyra deltävlingar, det är en mycket imponerande bedrift i en gren som är så otroligt jämn som just VM i rallycross.

– Det är helt magisk, det har varit stentufft men vi vet att vi är svåra att slå när vi kör tillsammans, säger Timmy Hansen som redan vunnit en VM-titel.

– Detta betyder ju mer än teamet för oss och om jag inte vinner själv finns det ingen jag hellre kommer tvåa bakom än Kevin. Jag vill ju genuint att han ska vinna.

Bröderna har tävlat i samma team och på lika villkor sedan 2019. Den vintern gav de också varandra ett löfte. Att alltid sätta teamet före allt annat.

– Det var en vinter när vi körde RallyX on Ice, vi körde rätt tufft mot varandra och vi åkte av. Det var inte bra.

Han berättar att det var med den bakgrunden som de vintern 2019 tog ett gemensamt beslut. De skulle aldrig tävla mot varandra, utan använda den styrkan mot sina konkurrenter eftersom det är den extra styrka som de som bröder har.

– Den vintern visste vi inte om vi skulle köra året efter, vi hade inget team. Vi var ute på en lång löprunda, det var snö på marken och vi pratade med varandra på riktigt. Vi visste att vi måste vinna VM för att teamet ska leva vidare och då pratade vi om hur vi skulle ge oss den bästa chansen att lyckas. Allt ansvar låg på våra axlar, då bestämde vi oss för att den bästa chansen är att vi kör tillsammans.

De bestämde sig för att alltid teamköra in i första kurvan, att se till att de kommer ut som etta och tvåa och därefter får var och en sköta sig själva.

– Vi har någonting unikt, vi är bröder och vi kan vara så öppna mot varandra eftersom vi har en djupare relation. Vi har en trygghet och tillit som gör att vi vet att vi går vinnande ur en strid när vi inte kämpar mot varandra utan med varandra, säger Kevin Hansen.

Timmy har en VM-titel och han leder VM. Blir du inte tjurig över att han är före?
– Jo, det är klart, jag var jättesur att jag inte vann i Frankrike senast, men den enda som det är okej att förlora mot är brorsan, säger han.

– Vi tog lärdom av RallyX on Ice, vi vet att vi har ett ansvar för teamet och det är han och jag som ska göra allt för att vinna VM till teamet. Sedan är det den av oss som har bäst dagsform som vinner.

Pappa Kenneth och mamma Susanne Hansen har båda varit  framgångsrika förare. Nu regerar Team Hansen i VM.
Pappa Kenneth och mamma Susanne Hansen har båda varit framgångsrika förare. Nu regerar Team Hansen i VM.

Kevin om Timmy:

– Han är den smartaste och tuffaste racern som jag känner. Han är extremt analytisk. Vi har en speciell relation, där finns en syskonkärlek, det är min bror och det är otroligt kul att få göra mor och far stolta över oss båda.

Timmy om Kevin:

– Han är energisk, snabb och mycket känslosam. Han är min lillebror, han är en otroligt duktig racerförare och vi har samma mål. Vi vill att familjen Hansen ska lyckas, och om jag inte vinner blir jag genuint glad om Kevin gör det.

Annas Motor - veckans snackisar 18/9 2021

Pole position

Michael Schumacher
I veckan släppte Netflix dokumentären om den sjufaldige världsmästaren i Formel 1. För första gången ger familjen en inblick i deras liv. Det är en känslosam hyllning till en av sportens mest framgångsrika förare.

2) Familjen Hansen
Fyra dubbelsegrar i rad. Inför helgens två lopp i Riga är det bröderna Hansen som toppar VM i rallycross. Nu startar en tuff period där de tävlar sex helger i rad, då är även Extreme E inräknat.

3) Verstappen vs Hamilton
VM-fajten i Formel 1 är fantastisk och den lär pågå hela säsongen. Förra helgen bröt båda förarna i Italien GP och det skiljer fem ynka poäng inför Rysslands GP nästa helg.

4) Andrea Dovizioso
Italienaren är tillbaka i motoGP. Han kör tillsammans med Valentino Rossi i Yamahas satelit-team under den återstående delen av säsongen och stannar kvar i teamet även 2022.

5) Felix Rosenqvist
Efter en tung säsong vaknade han till i Portland och nu väntar Laguna Seca. Får vi se smålänningen avsluta säsongen med en positiv trend? Två lopp återstår.

6) Oliver Solberg
Trots en tung tävling i WRC2 får han chansen i WRC, igen. Han ska köra WRC i Spanien den 14–17 oktober.

7) Marcus Ericsson
Möjligheten att vinna IndyCar försvann troligen i Portland. Strategin stämde inte och svensken fick kämpa sig upp till plats sju. Han var inte nöjd efteråt, men å andra sidan är det ett styrkebesked att vara missnöjd efter ännu en placering bland de tio främsta.

8) Mattias Ekström
Den tidigare världsmästaren i rallycross gör comeback i i mästerskapet under helgens tävlingar i Lettland. Han blir teamkollega till Timo Scheider hos ALL-INKL.COM Muennich Motorsport.

9) Simona de Silvestro
Indy 500 i maj, nu ska hon köra Porsche Carrera Cup Scandinavia på Rudskogen Motorsenter i Norge den här helgen.

10) Sebastien Ogier
Fransmannen kan kröna karriären med en åttonde VM-titel och nu är det klart att årets WRC-final avgörs på Monza i Italien.

Motorstopp

Ryan Hunter-Reay

Amerikanen har vunnit både Indy 500 och IndyCar. Han har tävlat för Andretti Motorsport sedan 2010 men nu skiljs vägarna. Teamet arbetar för att säkra Romain Grosjean till 2022, Hunter -Reay letar efter möjligheter i IndyCar eller IMSA.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.