Duplantis om omtalade träningshoppet: ”Vet vad du vill fråga”

Uppdaterad 2022-05-13 | Publicerad 2022-05-10

Mindre än två månader efter senaste världsrekordet är det dags för Mondo Duplantis att starta utomhussäsongen.

Men innan dess måste vi fråga om en träningsvideo som fått stavhoppsvärlden att dra efter andan.

– Jag vet vad du vill fråga mig, säger han när vi sträcker fram telefonen.

Vi träffar Mondo på ett stort byggvaruhus i Stockholm. Sponsorerna till sommarens stora svenska friidrottsgala ska ha sitt och nåde den som pratar med den svenska superstjärnan utan en deppig fondvägg till bakgrund. Har man fått dit världens kanske hetaste friidrottare bland målarfärg, kakel och limträ ska det maxas.

Det är mindre än två månader sedan Duplantis krönte inomhussäsongen med VM-guld och ett andra världsrekord i Belgrad på två veckor.

– Det är inte så länge sedan så jag kan inte ha hunnit bli så dålig. Allt känns bra, jag har fått bra träning i USA, säger han när han ska beskriva formen.

Men hur bra har det gått egentligen?

För fyra veckor sedan lade Duplantis upp ett videoklipp på ett träningshopp. På sidan syns höjdmarkeringen tydligt och på bilderna ser ribban ut att ligga 20 fot (6,10) och lite till.

”6,21???”

Duplantis enda tillägg till videon var en emoji på ett mikroskop. Och nog har folk, precis som vi på Sportbladet, spelat av klippet, tagit skärmdumpar och frågat oss: slog han just ett världsrekord på träning?

6,21???”, skriver en användare.

Jag antar att det nya inofficiella världsrekordet nu är 6,21”, skriver en annan.

20 ft som ingenting”, skriver en tredje.

Så hur ligger det till? Vi visar filmen, men hinner inte ens formulera en fråga.

– Jag vet vad du vill fråga, du vill fråga om det är 6,20-hopp? Nej. Jag tror det kanske är 5,90.

– Men ja, jag hoppade från 16 steg (fyra steg kortare än normal ansats, red.anm) så det var ett bra träningspass.

Ville du bara skrämma konkurrenterna med videon?

– Jag tror de vet vad jag kan göra. Jag måste nog inte skrämma dem. Men 6,20 skulle inte kunna hända på träning, kan jag hoppa sex meter på träning så är det som 6,15 på tävling, kanske 6,20. Jag behöver adrenalinet och tävlingsenergin. Hoppar jag 6,20 på träning då kommer jag hoppa minst 6,30.

Mondo Duplantis.
Mondo Duplantis.

”VM känns som ingenting”

Målet med träningen i år är VM i Eugene. Den enda titel 22-åringen saknar.

– Det är det jag måste göra om jag vill bli bättre än (Sergej) Bubka.

Inför året säger han att han vågat skruva på träningen lite mer än inför OS.

– Inför 2021 var allt fokus på OS och jag ville inte ändra något för jag visste att hoppar jag så bra som jag gör kan jag vinna OS och det var mitt enda mål. Nu handlar det mer om att inte stagnera, förbättra mig och bli lite mer aggressiv i ansatsen.

Han medger att efter OS kan ingenting längre kännas pressande.

– VM... det känns som ingenting. OS var press, nu känns det lugnt.

I podcasten ”One more jump” berättade Duplantis förra hösten målande om en sekvens inför OS som verkligen visade hur mycket alla räknade med att han skulle vinna. Dryckesföretaget som sponsrar stavhopparen ville trycka upp burkar med hans ansikte på och texten ”Olympic Champion”. Något Duplantis var tvungen att godkänna en månad innan OS ens började för att produktionen skulle vara redo direkt efter guldet.

Pratade inte med kungen

Låg du sömnlös över det?

– Du kan inte tänka på det. Om det var någon som sa att ”tänk om det här händer...” så lyssnade jag inte. Guldet var bara något som skulle ske, jag skulle bara vinna. Nu är jag glad att det är över, att jag vann för det var så påfrestande.

Efter OS har livet utanför banan blivit ytterligare ett par snäpp mer hektiskt. Bara på den korta tid som hunnit gå sedan han återvände till Stockholm inför säsongen har han och sambon Desiré Inglander hunnit med Elle-galan, en gemensam modellplåtning och kunglig fest i stadshuset med övriga olympier.

Hur gillar du galor och mingellivet?

– Helt okej, det är tufft att snacka svenska men jag gillar det och blir bättre och bättre. Men jag är trött på slutet av en sådan kväll när jag snackat min ”broken” svenska.

Festen i stadshuset senast, vad snackade du och kungen om?

– Nej jag snackade inte med kungen då.

Inte? Varför?

– Jag vet inte... det var så många som ville snacka med kungen så jag ville inte störa.

Kanske får Hans Majestät anledning att snacka med Duplantis senare under året efter ett VM-guld eller ett världsrekord. Hittills har alla hans fyra världsrekord slagits inomhus. På fredag kommer första chansen utomhus för året när Diamond League börjar i Doha.

– Det finns många bra tävlingar att göra det på. Här i Stockholm och på VM, det finns flera tävlingar jag vill slå världsrekord på, säger han.

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.