Norrköping Dolphins försvarade mästartiteln

Norrköping är svenska mästare igen.

Efter 4–2 i matcher fick Dolphins lyfta bucklan på bortaplan.

– Jag är så kär i mitt lag, säger MVP Felix Terins.

Norrköping Dolphins vann grundserien och har varit stora favoriter till guldet. Efter segern senast på hemmaplan hade de regerande mästarna chansen att säkra en ny titel i den sjätte finalmatchen mot Jämtland.

Men då krävdes en seger på bortaplan, något inget lag lyckats med hittills i finalserien.

Dolphins kom ut med energi, tempo och ett vasst skytte. Med fem av tio trepoängare redan i första perioden kunde bortalaget koppla greppet med 30-18. Ett tag var ledningen uppe i så mycket som 17 poäng.

”Får säga förlåt”

Jämtland, som aldrig varit i final tidigare, kom tillbaka i andra och krympte avståndet till fem poäng ledda av stjärnan C.J. Wilson. Men Dolphins var det bättre laget och hade 40-51 i paus. Inför sista perioden var ledningen uppe i 12-poäng.

RT Guinn gjorde ett försök och tände hemmapubliken med fem snabba poäng i fjärde, men när Norrköping återigen började dra i tuffa treor orkade hemmalaget inte resa sig.

Norrköping vann till slut med 91–81.

– Många har tyckt att vi ska vinna, men inte velat att vi ska göra det. Det är inte det lättaste att vinna två år i rad. Känslan i dag var att vi hade varandras ryggar. Gjorde vi misstag släppte vi det direkt och det var därför vi vann i dag, säger lagkaptenen Tim Schüberg.

Ni gör det på bortaplan också och behöver inte ens utnyttja hemmaplansfördelen.

– Det får man säga förlåt till David Bergström (klubbdirektör) för. Han tänker på ekonomin, men han får ta den för laget i dag.

”Jag är mållös”

23-årige Felix Terins stod för 23 poäng i matchen och utsågs till finalseriens MVP.

– Han är fantastisk. Han har utvecklats så mycket under åren med Mikko och tränar mest för att bli bättre. Han är mäktig och vi har honom där för en anledning, alla i laget tror på honom, säger Schüberg.

När Sportbladet pratar med Terins själv en timme efter slutsignalen är rösten hes, men han får ändå fram några ord.

– Jag är mållös, vilken jävla grupp, vilket hjärta vi har för varandra. Kärlek rakt igenom i den här gruppen. Nu blir jag utsedd till finalens MVP, men vi har så många i laget som kan få den utmärkelsen, säger Terins och fortsätter:

– Man ska aldrig ta ett guld förgivet, men wow vilken känsla att spela inför publik. Vi säljer ståplatser för första gången på jag vet inte hur länge och deras servrar kraschade. Det är basketgodis när det är som bäst. Det är sådan sjuk känsla magiskt. 

Hur ska ni fira? 

– Jag vet inte om det ska skrivas om i tidningar. Det är öppen bar på hotellet, mer än så kan jag inte säga. 

Nathan Dawit och Hugo Lilja.
Nathan Dawit och Hugo Lilja.
Norrköping firar.
Norrköping firar.
Norrköping firar sitt SM-guld.
Norrköping firar sitt SM-guld.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.