Här spottar EM-stjärnan mot fansen

Här är bilderna som väcker avsky på handbolls-EM:

Montenegros och Redbergslids kantspelare Marko Lasica går fram och spottar mot Nordmakedoniens supportrar efter matchen.

Lasica straffas nu med 50 000 kronor i böter.

Balkanderbyna i handboll är alltid känslosamma uppgörelser.

I går spelades två av dem i EM: Kroatien besegrade Serbien och Montenegro slog Nordmakedonien.

Det var i den sistnämnda matchen, i ungerska Debrecen, som känslorna svallade mest, i varje fall efter matchen, som slutade 28–24 till Montenegro och i praktiken skickade ut Nordmakedonien ur EM.

Marko Lasica spottar på Nordmakedoniens supportrar och får böta 50 000 kronor.
Marko Lasica spottar på Nordmakedoniens supportrar och får böta 50 000 kronor.

”Det är normalt”

Först fick de montenegrinska spelarna kredd för att de hade hyllat och tackat motståndarfansen, trots att dessa kastade in saker på planen under matchen.

– Makedonien har fantastiska fans. De är verkligen passionerade. Det sägs saker då och då i stridens hetta. Så jag gick bara fram till dem och sa ”Fantastiskt arbete ni gör med att stötta ert lag. Tack och ’no hard feelings’.”, säger Montenegros storspelande målvakt, den tidigare handbollsliga-spelaren, Nebosja Simic till danska TV2.

Lagkamraten Branko Vujovic:

– Jag såg inte exakt vad som hände men jag såg att de kastade ner saker på planen. Det är normalt. Det är Balkan. Det är sport.

Många coronafall i Montenegro

Men ett klipp på youtube, som handbollstwittraren Rasmus Boysen spridit på twitter, visar hur Montenegros kantspelare Marko Lasica först går fram och spottar mot Nordmakedoniens supportrar och att lagkamraternas hyllade kredd av motståndarfansen snarare handlar om att lugna ner känslorna och be om ursäkt för Lasicas agerande.

Lasica spelar för övrigt i Redbergslid sedan i december. Han har gjort tre matcher i handbollsligan.

I ett sms till SVT skriver sportchefen Henrik Lundström:

”Inga kommentarer mer än att vi självklart ska prata med honom och skapa oss en bild av händelsen”.

Det är förstås aldrig acceptabelt att spotta mot någon annan människa men det blir om möjligt ännu värre i dessa corona-tider. Montenegro är dessutom ett av de lag i EM som haft flest coronafall i truppen.

På söndagen straffade det europeiska handbollsförbundet Lasica för spottloskan. Han får böta 5 000 euro (cirka 50 000 kronor).

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.