Daniel Kindberg frias i hovrätten

Domen mot Östersunds FK:s förre ordförande ändras

Daniel Kindberg, tidigare ordförande i Östersunds FK, frias i hovrätten från misstänkt ekonomisk brottslighet.

Nu öppnar den kontroversiella fotbollsledaren för en comeback i klubben.

– Jag älskar ÖFK. Jag vet vad som går att göra, säger han till Fotbollskanalen.

Daniel Kindberg dömdes 2019, tillsammans med två andra män, till tre års fängelse av Ångermanlands tingsrätt.

Men nu har hovrätten för Nedre Norrland i Sundsvall ändrat tingsrättens dom. Samtliga tre män frikänns.

– Det är en stark upprättelse för mina barn, för mina nära och kära. Det är också en stark upprättelse för Östersunds Fotbollsklubbs spelare och ledare, säger Daniel Kindberg till P4 Jämtland.

– Jag har vetat hela tiden att jag är oskyldig.

I det ursprungliga åtalet mot männen misstänktes de ha slussas mångmiljonbelopp från det kommunala bostadsbolaget Östersundshem via Peab till den så kallade Sollefteåföretagaren, som i sin tur ska ha skänkt pengarna till fotbollsklubben Östersunds FK. Detta under en tid då Kindberg var såväl ordförande för Östersunds FK som vd för Östersundshem.

Öppnar för återkomst

Mathias Rasteby, Östersunds FK:s ordförande, säger till Sportbladet:

– Det här har varit något mellan Daniel Kindberg, de åtalade och rättsväsendet, inte med Östersunds FK. Men men det sagt kan vi ur ÖFK:s perspektiv säga att det är skönt att processen är över. Den har skadat klubben.

– Allt som har hänt har skapat mycket diskussioner hos medlemmarna, med sponsorer, intressenter och andra lag. Alla vet vad motståndarfansen tycker. Det har skadat vårt varumärke. Nu kan vi kan helt och hållet fokusera på framtiden, säger Rasteby.

Ser du någon framtid för Daniel Kindberg i Östersunds FK?

– Det är inte en fråga för mig. Skulle det bli aktuellt så är det medlemmarna som ska få säga sitt. Det hänger på om de väljer in honom. Det är upp till årsmötet.

Ordförandeposten i ÖFK är uppe till nyval/omval vid årsmötet i mars nästa år.

Till Fotbollskanalen öppnar Kindberg själv dörren för en återkomst – rejält.

– Det är ju mitt skötebarn. Jag älskar ÖFK, jag älskar människorna. Jag vet vad som går att göra, jag har gjort det. Men det är medlemmarna som bestämmer. Det måste komma därifrån.

Även den tidigare ordföranden hänvisar till att det är ett beslut som ligger hos medlemmarna.

- Ja, det är det naturligtvis, men det bestämmer medlemmarna. Jag har tagit klubben från division 2, med 3,5 miljoner i omsättning, till att slå Arsenal på Emirates, vinna svenska cupen, gå upp till allsvenskan. Det är klart jag skaffat mig en hel del erfarenheter, och jag har tillsammans med andra gjort det här. Vi skapade tillsammans någonting som alla tyckte det var omöjligt. Det är klart jag kan göra det igen, säger Kindberg till Fotbollskanalen.

Inte troligt HD tar upp överklagan

Chanserna att få prövningstillstånd i Högsta Domstolen vid en överklagan av den friande hovrättsdomen är generellt små.

– Vi har fyra veckor på oss att överklaga innan den friande domen vinner laga kraft. Det är Riksåklagaren som överklagar domar till Högsta Domstolen för staten, det är inte mitt beslut. Det är väldigt få mål som går till Högsta Domstolen, säger kammaråklagaren Niklas Jeppsson som väckte åtalet.

– Jag är besviken på domen. Jag anser att hovrätten lägger nivån på rimligt tvivel väldigt högt. Det finns väldigt mycket bevisning men hovrätten tycker ändå inte att det räcker. Jag vet inte vad vi hade kunnat göra mer, säger Jeppsson till Sportbladet.

Men rättsprocesserna mot Daniel Kindberg stannar inte här. I januari ska han upp i tingsrätten igen, åtalad för mutbrott under sin tid som VD för Östersundshem.

Kindberg ska då, via egna bolag, fakturerat en leverantör till bostadsbolaget vid 31 tillfällen och tagit emot 5,5 miljoner kronor. Totalt fem personer är åtalade för olika mutbrott.

– Det kommer nog att märkas hur vi kommer resonera. Det kommer ge eko ganska högt, säger Kindberg till P4 Jämtland om den rättsliga prövningen.

Daniel Kindberg, tidigare ordförande i Östersund.
Daniel Kindberg, tidigare ordförande i Östersund.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.